Tripleţii ecologici Renault

renault

Renault va prezenta în cadrul salonului internaţional de la Frankfurt patru concepte cu tentă ecologică: Fluence Zero-varianta eco a modelului de serie, Twizy-un vehicul minuscul pe paru roţi, cu un design ce aduce cu forma unui ou, Zoe Zero-o maşină de clasă compactă ce poate adăposti în mod inteligent până la patru pasageri şi Kangoo Zero-o nouă variaţiune pe aceeaşi temă.

Primul dintre ele este Fluence Zero, concept ce este construit pe o platformă complet electrică, autonomia maximă fiind de circa 160 km la o singură încărcare. După ce acumulatorii s-au golit e suficient să îi încărcaţi pentru 3 minute, energia fiind suficientă pentru a ajunge fără probleme acasă. Procesul integral de re-încărcare durează între 4 şi 8 ore, în funcţie de voltajul reţelei la care este conectată maşina. Motorul utilizat pe Fluence Zero furnizează 70 kW şi un cuplu de 226 Nm. Performanţele nu au fost comunicate.

Twizy este un mini vehicul urban ce măsoară doar 2.3 metri şi poate adăposti 2 pasageri-ce e drept cel din spate trebuie să aibă dimensiuni mai liliputane. Propulsia este asigurată de un motor electri minuscul de 20 CP şi 70 Nm, ce este conectat la un set de acumulatori litiu-ion plasaţi sub scaune. Autonomie este de aproximativ 100 km iar viteza maximă se limitează la 75 km/h. Designul lui Twizy este unul hippy, cu motive florale atât la exterior cât şi la interior, display-urile frontale şi posterioare acţionând atât ca şi faruri, respectiv stopuri, cât şi ca mijloace de comunicare cu alte vehicule-pot transmite celorlalţi şoferi starea ta de spirit, prin intermediul unor simboluri grafice.

Cel de-al treilea concept, Zoe Zero, este o maşină compactă de 4.1 metri lungime ce poate adăposti până la 4 pasageri. Propulsia este asigurată de un motor electric de 95 CP şi un cuplu maxim de 225, ce asigură o vitez maximă a conceptului de 140 km/h. Printre caracteristicile lui Zoe se numără plafonul ce izolează interiorul de căldură şi frig, dotat cu celule fotovoltaice, blocurile optice faţă/spate prevăzute cu un gel poliuretanic ce le protejează în caz de coliziuni uşoare. Portierele conceptului se deschid în mod diferit: cele din faţă în stil Lambo iar cele din spate sunt de tip fluture.

text: Lucian Cosma / foto: Renault

Related Posts with Thumbnails
September 15th, 2009

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*