De 8 Martie trebuie să găteşti gustos!

Fie că celebrezi Ziua mamei sau Ziua Femeii este important să te gândeşti la faptul că o masă excepţională este secretul unei zile reuşite. Jamie Oliver propune, bărbaţilor care iubesc gătitul să ţină cont de sugestia lui pentru această zi deosebită, dar şi doamnele pot apela la această reţetă desigur pentru a găti ceva deosebit. Din meniu fac parte de această dată pastele şi salata într-o combinaţie tipic italienească. Se poate servi şi un vin bun alături. Vă dorim poftă bună, şi mai ales spor la gătit!

jamie

Paste la cuptor cu salată

Această reţetă de paste este extrem de populară mai ales în sudul Italiei. După cum declara şi Jamie Oliver, reţeta se pregăteşte atunci când are loc un eveniment destul de important în famiel, o reuniune, poate o sărbătoare. Legea guvernamentală din Italia stipulează foarte clar faptul că este permis în şcoli folosirea doar pastelor organice şi ulei de măsline extra virgin, dar şi mozarella proaspătă, toate aceste ingrediente fiind special pregătite de către producători locali pentru a asigura sănătatea şcolarilor ( de unde se poate observa şi faptul că foarte puţini italieni se confruntă cu probleme legate de greutate în ciuda consumului ridicat de carbohidraţi).

Ingrediente pentru mai multe porţii:

– sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat, ulei de măsline extra virgin, o ceapă albă curăţată şi tăiată mărunt, doi căţei de usturoi curăţaţi şi tăiaţi mărunt, 1 chilli roşu – uscat şi tăiat mărunt, 1 kg de roşii – dacă nu aveţi posibilitatea să folosiţi roşii în acest sezon (gustul lasă mult de dorit) puteţi opta pentru un sos de tomate  de preferinţă făcut acasă, frunze de busuioc, opţional – o lingură de oţet balsami, 400g paste scoică, 4 linguri de parmesan ras, 450g de mozarella (mingi).

Cum se prepară:

Preîncălziţi cuptorul la 200 / sau treapta superioară la cuptorul cu gaz şi aşezaţi pe aragaz un vas încăpător în care veţi pune apă cu sare la fiert. Daţi câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie împreună cu ceapa, usturoiul şi chilli şi lăsaţi să se prăjească uşor la foc foarte mic până la 10 minute. Între timp trebuie să vă ocupaţi şi de roşii. Dacă veţi folosi roşii de la aprozar le daţi prin apa pusă la fiert pentru aprox. 40 de secunde, ca să puteţi îndepărta coaja cu mult mai mare uşurinţă şi le veţi tăia cubuleţe după care le veţi adăuga peste ceapa şi restul ingredientelor care au fost puse în tigaie pentru a se prăji, adăugând totodată şi jumătate de pahar de apă. La fel veţi proceda şi dacă veţi folosi un bulion preparat acasă sau achiziţionat de la magazin, dar nu veţi mai adăuga apă suplimentar doar dacă este absolut necesar. Compoziţia se aduce la fierbere şi se lasă pe argazul oprit timp de 20 de minute cu capac, după ce aţi adăugat în prealabil ingrediente precum sare, piper, frunzele de busuioc mărunţite şi un strop de oţet balsamic. Asezonarea se face după gust, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Puneţi pastele la fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj după care le veţi strecura bine. Aveţi nevoie de o tavă suficient de încăpătoare pentru a asambla compoziţia. Fundul tăvii va fi stropit cu ulei de măsline, după care veţi aşeza un strat subţire de paste urmat de sos, parmesan şi felii de mozarella tăiate subţire. Orocedura se repetă până ajungeţi aproape de marginile tăvii, nu umpleţi niciodată la refuz pentru că riscaţi să vă curgă brânza prin cuptor. Puneţi pe ultimul strat sos de tomate şi parmesan şi mozarella din abundenţă. Compoziţia se lasă la cuptor timp de 15 minute după care poate fi servită. După gust se mai poate adăuga parmesan sau sos deasupra.

Salată drept „garnitură”

Italienii servesc foarte des, alături de paste, o salată uşoară. Sugestia pe care o face şi jamie Oliver constă într-o salată formată din frunze de ruccola, salată verde şi felii subţiri de prosciutto crudo, suc de lămâie sare şi piper după gust. Extrem de simplu şi rapid de preparat.

Related Posts with Thumbnails
March 4th, 2010

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*