Friptura de Paşte

Miel sau porc? Sau amândouă…

La capitolul porc, Jamie Oliver a pregătit o reţetă deosebită care îţi va lăsa cu siguranţă gura apă, de aceea ne-am şi decis să începem cu ea.

 

Burtă de porc

De ce este această friptură delicioasă? Pentru că stratul de grăsime pe care îl conţine va menţine carnea hidratată pe parcursul frigerii şi va rezulta un strat crocant care te va încânta cu siguranţă. Deşi în Marea Britanie această parte a porcului nu este cotată deloc pozitiv, tot mai multe restaurante au început să introducă acest tip de friptură în meniu.

Timp de pregătire: 10 Minute

Timp de frigere: 2,5 ore

Ingrediente şi mod de preparare:

1,5 kg burtă de porc, sare de mare şi piper negru măcinat, două cepe roşii tăiate în jumătate, doi morcovi curăţaţi şi tăiaţi de-a lungul, 2-3 frunze de varză mărunţite, câţiva căţei de usturoi, câteva frunzuliţe de salvie şi 600 ml apă.

Preîncălziţi cuptorul la 220°C sau trapta superioară la cuptorul cu gaz, cel puţin cu 15 minute înainte de a da friptura la cuptor. Puneţi carnea pe o suprafaţă curată şi înarmaţi-vă cu un cuţit bine ascuţit. Carnea se crestează în „felii” la cel mult un cm distanţă şi nu foarte adânc, doar pe suprafaţa ce conţime grăsime, fără a ajunge până la carne. În crăpăturile astfel rezultate presăraţi sare şi piper, apoi întoarceţi carnea şi presăraţi de asemenea sare şi piper negru pe partea inferioară, după care plasaţi carnea într-o tavă pentru friptură suficient de încăpătoare. Compoziţia se lasă în prima fază 30 de minute la cuptor, până veţi observa faptul că partea cu grăsime a început să se topească şi să devină aurie şi uşor crocantă. Acum este momentul să reduceţi din intensitatea cuptorului, la 180 °C sau cel puţin o treaptă sau două, în funcţie de cuptorul dumneavoastră, după care lăsaţi compoziţia pentru încă o oră la cuptor. Scoateţi tava din cuptor şi cu ajutorul unei linguri puteţi stropi carnea (pentru a se hidrata) cu grăsimea din tavă. Apoi veţi plasa friptura pe o farfurie, adăugaţi în tavă legumele pregătite în prealabil după care aşezaţi la loc carnea de porc şi lăsaţi compoziţia la cuptor pentru încă o oră. Ţineţi minte faptul că această carne conţine suficientă grăsime şi apă pentru a se frige în suc propriu şi nu necesită alt ajutor suplimentar. După ce timpul a expirat scoateţi tava din cuptor, plasaţi friptura pe un platou şi acoperiţi-o cu folie de aluminiu pentru a rămâne fierbinte. Repetaţi această operaţie şi cu legumele, pe care le veţi acoperi de asemenea. Cu grăsimea/sucul rezultat în urma frigerii veţi pregăti un sos delicios. Tava se aşează pe un arzător şi se adaugă cei 600 ml. aduceţi la fierbere şi veţi observa faptul că s-a format un sos delicios. Ca şi modalitate de servire vă sugerăm să faceţi un piure de cartofi delicios, peste care veţi plasa carnea, legumele călite şi la final sosul rezultat în tavă.

Friptura de miel

friptura de miel

Carnea de miel este extrem de pretenţioasă şi trebuie să o gătiţi bine, pentru a obţine o friptură de calitate.

Ingrediente şi mod de preparare:

Pulpă de miel, câţiva căţei de usturou curăţaţi, plante aromatice precum: mentă (frunze uscate) şi oregano, 6 felii de şuncă, 3 fileuri de anchois, 100g de pâine neagră bucăţele (încercaţi să nu folosiţi pâine neagră feliată şi ambalată), câţiva muguri de pin, măsline verzi fără sâmbure, sare de mare şi piper negru măcinat, rozmarin, ulei de măsline, 2 kg de cartofi noi, curăţaţi şi tăiaţi în jumătăţi şi o sticlă de vin roşu.

Pisaţi usturoiul şi amestecaţi-l cu ierburile aromate, adăugaţi şi feliile de şuncă mărunţite şi fileurile de anchois şi amestecaţi-le bine în această compoziţie, după care veţi adăuga şi pâinea. Ideal ar fi să folosiţi un robot de bucătărie pentru a mărunţi ingredientele acestei compoziţii. La final adăugaţi măslinele şi mugurii de pin. Adăugaţi sare şi piper după gust. arnea de miel se taie pentru a rezulta un fel de „buzunar” pe care îl veţi umple cu această compoziţie. Pentru siguranţă vă sugerăm să folosiţi aţă alimentară cu care veţi lega pulpa de miel cum este prezentat şi în imaginea de mai sus. Puteţi adăuga deasupra şi câteva frunzuliţe de rozmarin pentru gust. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se asezonează cu sare şi piper negru. Cartofii se aşează în tavă împreună cu carnea de miel umplută. Peste ei se mai adugă feliuţe subţiri de usturoi, se stopeşte bine cu ulei de măsline, sare şi piper. Compoziţia se lasă la cuptor pentru aproximativ o oră şi jumătate la 200ºC sau treapta superioară la cuptorul cu gas. Va rezulta o friptură suculentă şi aromată. După o jumătate de oră veţi începe să stropiţi cu vin carnea de miel. Sunt suficiente 4-5 linguri dintr-o dată, iar procedura se va repeta din 15 în 15 minute până când carnea s-a fript. După ce carnea este gata, lăsaţi-o aproximativ 15 minute în cuptor, cu focul oprit.

Poftă bună!

sursa reţetei:jamieoliver.com

Related Posts with Thumbnails
April 15th, 2017

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*