Miraj de toamnă cu miresme alsaciene

„Wine is the sunlight held together by water…” – Galileo Gallilei

Povesteam zilele trecute de un nou eveniment dedicat vinului, de această dată vinului din Alsacia. Am avut o experiență mai mult decât interesantă cu o gamă de vinuri albe, aromate, cu nuanțe subtile, dar cu o poveste aparte în spate, poveste pe care ți-o împărtășesc și ție.

Vreau să îi mulțumesc în primul rând lui Vlad Bibolar de la HappyWines pentru această invitație de a scrie despre licoarea mea preferată, vinul, și de a prezenta și celor care nu sunt, poate, atât de familiarizați cu vinurile din Alsacia o experiență senzorială absolută. Ambianța este desigur cea mai importantă, iar locația în care s-a ținut degustarea, People Pub reușește să creeze o atmosferă elegantă și totodată plăcută, foarte potrivită pentru acest sezon. Am povestit și într-un alt material faptul că a devenit foarte repede locația mea preferată și revin cu plăcere de fiecare dată, pentru că aici mă simt în largul meu și plină de inspirație, iar când vine vorba de un pahar de vin bun, inspirația nu se lasă nici ea așteptată pentru mult timp. 

Vlad Bibolar introducând-ul pe Michel Fonné (stânga)

Michel Fonné, invitatul special al serii, a ales să își lanseze gama de vinuri în România alături de Vlad Bibolar și ne-a condus în lumea vinurilor sale, într-o excursie exploratorie pentru a afla secretele unei munci bazată pe meticulozitate, experiență și tradiție.

În ceea ce privește preparatele bucătăriei People Pub, preparate care au însoțit aceste vinuri, nu am decât cuvinte de laudă. Am parcurs din nou o întreagă poveste gastronomică, o poveste care ne-a răzvrătit papilele gustative și care a dat frâu liber imaginației și aici vreau cu tot sufletul să îi felicit pe cei ce au pregătit aceste preparate pentru că au fost pur și simplu…extraordinare (Bucătarii People Pub sunt cei mai buni!). Întreaga atmosferă a fost completată de pozele care au rulat continuu pe cele două monitoare, poze din zona domeniului Michel Fonné. Un singur cuvânt este suficient: fascinant. Un orășel mic, frumos, cochet, cu case vechi, cu zone pietonale, un orășel de poveste desprins parcă din povestea Cenușăresei lui Charles Perrault, un orășel care îți șoptește parcă să te urci în mașină și să te pornești la drum să-i descoperi secretele.

Să îți povestesc însă despre domeniul Michel Fonné și despre vinurile sale. Situat realmente în inima Alsaciei, la vest de Colmar, pe vechiul drum al vinului, în satul Bennwihr, la poalele dealului Grand Cru Marckrain, acest domeniu are o poveste frumoasă bazată pe pasiune. Zona Colmar este recunoscută pentru expunerea privilegiată, însuși oenologul Michel Fonné fiind o persoană care acordă foarte multă atenție în a păstra tradiția producției de vinuri alsaciene de calitate. Michel Fonné oenologul cramei a absolvit la Universitatea din Dijon, după care și-a continuat formarea în celebra regiune Champagne la o casă cel puțin la fel de faimoasă, Damery. Ulterior și-a extins cunoștințele în Alexander Valley, California, iar din 1988 a preluat crama familiei de la unchiul său Barth Rene. Domeniul sau se extinde în momentul de față pe o suprafață de 13 hectare în 4 municipalități: Bennwihr, Mittelwihr, Sigolsheim și Colmar, reușind să cultive 7 soiuri emblematice de struguri ale zonei.

Primul vin pe care l-am degustat și care personal m-a impresionat a fost Sylvaner Tradition 2016. Vinul are arome fine și subtile de gutuie, este proaspăt și fructat, perfect pentru vară dar nu numai, este un vin care te îndeamnă la poveste într-o seară de vară sau de toamnă târzie.

Muscat Tradition 2015, al doilea vin degustat a fost dominat de o aromă intensă de strugure proaspăt, fiind un cupaj de 65% Muscat d’Alsace și 35% Muscat d’Ottonel. Am avut realmente senzația de a gusta dintr-un bob de strugure.

Aperitiv de poveste – Parfait

Obraz de vițel pe piure de varză roșie

Primul Riesling al serii, Riesling Rebgarten 2015, este cunoscut ca unul dintre cele mai bune soiuri de vin alb cu note minerale subtile de piersică albă, deloc agresiv. Vinurile au fost desigur însoțite de preparatele People Pub, aperitivul care a constat într-un parfait, iar felul principal în obraz de vițel pe piure de varză murată (absolut magnific!).

Am rămas în zona de Riesling și pentru al patrulea vin al serii, Riesling Grand Cru Mandelberg 2014. Fiind mai bogat în zahăr rezidual, dar cu o alcoolemie moderată, a creat o senzație interesantă față de predecesorul său, dezvoltând o armonie perfectă în ceea ce privește aromele. 

Rulada de pui

Pinot Gris Roemberg 2014, următorul vin degustat provine din vii vechi de peste 65 de ani, fiind un demi-sec cu arome intense de mere și citrice, spectaculos totuși prin textură și gustul oferit. 

Platou de brânzeturi franțuzești aduse chiar de Michel Fonné pentru acest eveniment

Ultimul vin al serii, a fost poate unul dintre cele mai așteptate. Gewurtztraminer Grand Cru Markrain 2014, un vin parfumat, seducător, cu note subtile, cu o aromă intensă și în același timp așezată, dar care te provoacă să îl miroși necontenit în pahar pe măsură ce îl savurezi.

Am încheiat seara cu un desert spectaculos pregătit în bucătăria People Pub, un desert cu gutuie, care a oferit un final delicios la o seară frumoasă de toamnă petrecută cu prietenii aici, un desert  cu arome specifice și culori de sezon.

O parte din echipa de bucătari People Pub, cei mai talentați

Câteodată sunt întrebată cum reușesc să mă împart în toate direcțiile și să păstrez totuși o linie dreaptă în ceea ce privește activitatea mea. Cred că secretul este să faci în primul rând ceea ce îți place și să poți impărtăși și celorlalți, așa cum îți împărtășesc eu ție acum, experiențe frumoase, care mie cel puțin îmi rămân întipărite în minte. Experiențele frumoase de care avem parte de fiecare dată când ne aflăm la People Pub sunt demne de povestit, pentru că aici încep povești despre vinuri bune și aici te simți ca acasă.

The way to do this…always taking notes… Foto credit: FranciscPhotographer.ro

Foto credit: FranciscPhotographer.ro

Material realizat de Ileana Bocu

Mulțumiri: Vlad Bibolar HappyWines și People Pub pentru o seară superbă

Foto credit: ewow / FranciscPhotographer.ro

***

English Version

I was telling you these past days about a new wine event, this time related to Alsace wines. I had an more than interesting experience  with a range of white wines, fragrant with subtle shades, but with a special story, a story that I am going to share with you.

First of all, I want to thank Vlad Bibolar from HappyWines for this invitation to write about my favorite drink – wine, and to present, to those who are not so familiar with them, the Alsace wines, which are an absolute sensory experience. The ambiance is of course the most important, and the place where the event took place, People Pub, manages to create an elegant and yet pleasant atmosphere, very suitable for this season. I have also told you in another story that it has become my favorite place very quickly and I am happy to come back every time, because here I feel comfortable and inspired, and when it comes to a glass of good wine, I get even more inspired.

Michel Fonné, the special guest of the evening, chose to launch his wine range in Romania with Vlad Bibolar and led us on an exploratory trip into the world of his wine, to find the secrets of a work based on meticulousness, experience and tradition.

As for the dishes that accompanied these wines, I have only words of praise. We have once again traveled through a whole gastronomic story, a story that has rebelled our taste buds and here I totally want to congratulate those who prepared these dishes because they were simply…extraordinary (People Pub chefs are the best!). The whole atmosphere was complemented by pictures that continuously rolled on the two monitors, pictures in the area of the Michel Fonné vineyard. One word is enough: Fascinating. A small, beautiful, chic little town with old houses and pedestrian areas, a little town like the one in the story of Cinderella of Charles Perrault, a town whispering to get you into the car and get on your way to discovering it`s secrets.

Let me tell you about Michel Fonné and his wines. Located in the heart of Alsace, west of Colmar, on the old wine route, in the village of Bennwihr, at the foot of the Grand Cru Marckrain, this area has a beautiful story based on passion. The Colmar area is recognized for its privileged exposure, oenologist Michel Fonné himself being a person who pays great attention to preserving the tradition of producing quality Alsace wines. Michel Fonné, the wine maker, graduated from the University of Dijon, then continued his training in the famous Champagne region at the famous house of Damery. He later expanded his knowledge in Alexander Valley, California, and since 1988 he has taken over the family cellar from his uncle Barth Rene. The vineyard currently spreads over an area of 13 hectares in 4 municipalities: Bennwihr, Mittelwihr, Sigolsheim and Colmar, managing to cultivate 7 area grape varieties.

The first wine I tasted and really impressed me was Sylvaner Tradition 2016. The wine has fine and subtle quince aromas, it is fresh and fruity, perfect for the summer but not only, it is a wine that urges you to tell a story, on a late summer or late autumn evening.

Muscat Tradition 2015, the second wine was dominated by an intense fresh grape flavor, being a blend of 65% Muscat d’Alsace and 35% Muscat d’Ottonel. I really had the feeling of tasting a grape.

The first Riesling of the evening, Riesling Rebgarten 2015, is known as one of the finest varieties of white wine with subtle white peach and mineral notes, not aggressive at all. The wines were, of course, accompanied by the dishes prepared in the kitchen of People Pub, the appetizer that consisted of a parfait, and the main dish a calf cheek on pureed cabbage (absolutely magnificent!).

We stayed in the Riesling area also for the fourth wine of the evening, the Riesling Grand Cru Mandelberg 2014. Being richer in residual sugar but with moderate alcohol level, the wine created an exciting sensation for its predecessor, developing a perfect harmony in regards of the flavors.

Pinot Gris Roemberg 2014, the next wine comes from old vineyards of for over 65 years, being a semi-dry wine with intense apple and citrus flavors, yet spectacular textured and very tasteful.

The last wine of the evening was perhaps one of the most anticipated. Gewurtztraminer Grand Cru Markrain 2014, is a scented, seductive wine with subtle notes and intense flavors that makes you smell it constantly in the glass as you enjoy it.

We finished the evening with a spectacular dessert prepared by People Pub, a quince dessert that offered a delicious ending on a beautiful autumn evening spent with friends here, a dessert with specific flavors and seasonal colors.

Sometimes I get asked how am I able to split myself into so many directions but yet I am still able to keep a straight line in my work. I think the secret is to first of all do what you like and love most and to share it with others, just like I am sharing it with you now; beautiful experiences, which remain in my mind. The beautiful experiences we have every time at People Pub are worth telling, because this is the place where stories about good wines start and here you feel at home.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*