Magie de toamnă cu vinuri italiene

“If we sip the wine, we find dreams coming upon us out of the imminent night”D. H. Lawrence

Cele mai frumoase momente sunt cele pe care le împărtășim cu cei dragi în timp ce savurăm un vin bun și servim preparate culinare care să ne desfete papilele gustative și să ne poarte cu gândul la frumoasa și însorita Italie. Am avut deosebita plăcere să ne bucurăm de minunatele vinuri aparținând celor două crame, Antonutti, respectiv Collefrisio alături de preparatele pregătite cu pasiune de către chef Antonio, în bucătăria Buongiorno – Cucina Fiorentina.

Recunosc, a fost pentru prima oară când am pășit pragul acestei locații de care auzisem, dar până la momentul degustării nu reușisem să ajung până aici. A fost prima degustare oficială din acest an și m-am simțit cuprinsă de emoții și de un sentiment plăcut care parcă îmi șoptea la ureche faptul că și situația actuală cu pandemia va avea un final și totul va reveni la normal.

Alături de Herbert Szasz, care ne-a împărtășit pe parcursul serii detalii despre vinurile degustate și care reușește de fiecare dată să întrețină atmosfera și să ne poarte în această minunată călătorie a vinurilor, am reușit să creăm momente frumoase alături de vinuri potrivite și asociate desigur cu preparate italiene.

Seara a debutat cu un vin spumant, aparținând cramei Antonutti din regiunea Friuli. Antonutti se află la a patra generație de vinificatori, iar crama va împlini anul viitor 100 de ani de existență. Ribolla Gialla On the Move este obținut 100 % din tipul de strugure nativ din Friuli, Ribolla Gialla. Vinificarea se face prin presarea delicată a strugurilor, a doua fermentație are loc în tacuri sub presiune la o temperatură controlată de 14C pentru trei săptămâni. Vinul este ținut pe drojdii pentru o perioadă de 90 de zile, urmând învechirea în sticlă. Strugurii sunt recoltați timpuriu și păstrează parfumul delicat și perlajul persistent, o prospețime aparte și un echilibru perfect. O simfonie delicată cu 12.5% vol, dominată de aromele proaspete, de mineralitate, care contribuie cu succes la o seară frumoasă în ambianța și compania potrivită. Ribolla Gialla a fost asociat în debutul serii cu un aperitiv format din coccoli cu prosciutto crudo și burrata.

Despre vinurile cramei Collefrisio v-am povestit deja în câteva materiale anterioare. Collefrisio a luat naștere într-o zonă cunoscută pentru cultura vinului, în regiunea Abruzzo, chiar pe dealurile Frisei în provincia Chieti, având un context geografic extrem de favorabil cu influențe din partea montană și dinspre mare, obținând astfel un climat ideal pentru vie și pentru struguri, pentru că, știm foarte bine, calitatea începe din vie. Collefrisio se află în momentul de față la a treia generație de vinificatori ai cramei, Amedeo De Luca  și Antonio Patricelli.

Seara a continuat alături de Collefrisio Passerina, asociat cu caracatiță cu piure de cartofi mov. Passerina este un vin delicat cu note subtile de citrice, bergamotă și flori albe specifice zonei mediteraneene, se remarcă o aciditate plăcută și un post gust persistent.

Al treilea vin alb al serii a fost Collefrisio Confronto Bianco, un cupaj obținut din Pinot Grigio și Pecorino, cu note subtile de mere, banane, mușețel și dud, dar cu o aciditate bine echilibrată și care s-a armonizat foarte bine cu risotto cu fructe de mare.

Am trecut în zona vinurilor roșii cu Apassimento, unul dintre vinurile mele preferate de altfel. Vorbim de un cupaj obținut din 60% Montepulciano d`Abruzzo, 20% Sangiovese și 20% Merlot – trei soiuri care desfășoară acest dans de dragoste într-un cupaj minunat. S-e remarcă la acest vin culoarea roșie rubinie intensă, note persistente de cireșe coapte, amarena și prune, pe final având note ușor picante. Vinul a fost asociat cu antricot de vită Angus și cartofi la cuptor.

Ultimul vin al serii a fost unul special pe care am avut ocazia să îl degust și în trecut, Collefrisio Sotto Sopra, un vin dulce, tradițional în zona Abruzzo, un vin obținut din  Montepulciano d`Abruzzo dar căruia i se adaugă un twist, lichior de visine, fiind totodată un vin care se servește rece. Pentru acest vin special am avut ocazia să asociem o tartă cu vanilie, pregătită în bucătăria Buongiorno – Cucina Fiorentina.

Momentele frumoase petrecute la Buongiorno – Cucina Fiorentina vor rămâne pentru mult timp în amintirea mea și sper ca cei care doresc să servească preparate tradiționale italiene să treacă pragul acestui minunat local cochet și intim unde simți magia Italiei din toate punctele de vedere și te răsfeți cu vinuri și preparate speciale.

*** English Version

“If we sip the wine, we find dreams coming upon us out of the imminent night”D. H. Lawrence

The most beautiful moments are the ones we share with our loved ones while enjoying a good wine and serving dishes that will delight our taste buds and make us think of the beautiful and sunny Italy. We had the great pleasure to enjoy the wonderful wines belonging to the two wineries, Antonutti and Collefrisio, together with the dishes prepared with passion by chef Antonio, in the Buongiorno – Cucina Fiorentina kitchen.

I admit, it was the first time visiting this location I had heard of, but until the moment of the wine tasting I had not somehow managed to get here. It was the first official tasting of this year and I felt overwhelmed by emotions and a pleasant feeling that seemed to whisper in my ear that the current situation with the pandemic will have an end and everything will return to normal. Together with Herbert Szasz, who shared all the details about the tasted wines during the evening and who always manages to maintain the atmosphere and take us on this wonderful wine journey, we managed to create beautiful moments with these wonderful wines associated of course with Italian dishes. The evening began with a sparkling wine, belonging to the Antonutti winery in the Friuli region. Antonutti is currently at the fourth generation of winemakers, and the winery will celebrate 100 years of existence next year. Ribolla Gialla On the Move is obtained 100% from the type of grape native to the Friuli region, Ribolla Gialla. The vinification is done by gently pressing the grapes, the second fermentation takes place in pressurized tanks at a controlled temperature of 14C for three weeks. The wine is kept on yeast for a period of 90 days, followed by bottle aging. The grapes are harvested early and retain the delicate scent and persistent pearl, a special freshness and a perfect balance. A delicate symphony with 12.5% ​​vol, dominated by fresh aromas, minerality, which successfully contributes to a beautiful evening in the right ambiance and company. Ribolla Gialla was associated at the beginning of the evening with an aperitif consisting of coccoli with prosciutto crudo and burrata.

I have already told you about the wines of the Collefrisio winery in some previous materials. Collefrisio was born in an area known for its wine culture, in the Abruzzo region, right on the hills of Frisa in the province of Chieti, with an extremely favorable geographical context with influences from the mountains and the sea, thus obtaining an ideal climate for vineyards and grapes, because, we know very well, the quality starts from the vinyard and ends in the wine glass. Collefrisio is currently at the third generation of winemakers and today the winery is managed by Amedeo De Luca and Antonio Patricelli.

The evening continued with Collefrisio Passerina, associated with octopus and purple potatoes purée. Passerina is a delicate wine with subtle notes of citrus, bergamot and white flowers specific to the Mediterranean area, it has a pleasant acidity and a persistent aftertaste. The third white wine of the evening was Collefrisio Confronto Bianco, a blend obtained from Pinot Grigio and Pecorino, with subtle notes of apples, bananas, chamomile and mulberry, but with a well-balanced acidity and which harmonized very well with risotto with seafood.

We continued the evening with a red wine, Apassimento, one of my favorite wines by the way. We are talking about a blend obtained from 60% Montepulciano dʻAbruzzo, 20% Sangiovese and 20% Merlot – three varieties that perform this love dance in a wonderful blend. The intense ruby red color is noticed in this wine, persistent notes of ripe cherries, black cherry and plums, at the end having slightly spicy notes. The wine was paired with Angus beef and baked potatoes. The last wine of the evening was a special one that I had the opportunity to taste in the past, Collefrisio Sotto Sopra, a sweet wine, traditional in the Abruzzo area, a wine obtained from Montepulciano dʻAbruzzo but to which a nice twist is added, sour cherry liqueur, being at the same time a wine that is to be served cold. For this special wine we had the opportunity to combine a vanilla tart, prepared in the kitchen of Buongiorno – Cucina Fiorentina.

The beautiful moments spent at Buongiorno – Cucina Fiorentina will remain in my memory for a long time and I hope that those who want to serve traditional Italian dishes will dare to visit this wonderful chic and intimate place where you feel the magic of Italy from all points of view and indulge in wines and special dishes.

Text and pics; Yle Bocu

Related Posts with Thumbnails

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*