Maratonul Crăciunului: Decor de sărbătoare

Se apropie sărbătorile de iarnă şi cu siguranţă îţi doreşti să induci câte puţin din spiritul acestora în fiecare încăpere din casa ta. Nimic mai uşor. Pentru a crea o atmosferă plăcută şi intimă îţi trebuie doar puţin timp şi imaginaţie.

text: Amalia Cenușă

Am ales pentru tine, în rândurile ce urmează, câteva idei simple şi ieftine pentru o decorare rapidă a casei. În linii mari, poţi decora totul cu globuri, fundiţe roşii, lumânărele, coroniţe din brad natural, ghirlande. Este de preferat să alegi globuri sau obiecte care nu se sparg şi nu se deformează prea uşor. Alege o culoare dominantă, roşu, verde, alb, argintiu, auriu sau orice altă culoare care îţi place şi amplasează obiecte decorative specifice sărbătorii în fiecare colţişor al locuinţei. Dacă le vei asorta cu funde roşii atunci vei avea într-un minut spiritul sărbătorilor la îndemână.

Lumânărelele te vor ajuta să induci încăperilor în care le vei folosi o atmosferă romantică şi primitoare. Aranjează-le pe masă, în sfeşnice argintate, la geam, în suporturi speciale, sau în diferite colţuri ale camerei şi efectul lor va fi garantat. Aprinde şemineul, dacă ai unul, pentru a întregi atmosfera de iarnă şi sărbătoare. Lumânările pot fi amplasate şi în baie pentru a te relaxa şi mai mult, mai ales dacă sunt parfumate.

Agaţă coroniţe de brad la uşa de la intrare, la toate uşile de fapt, la ferestre, deasupra şemineului. Foloseşte crengi naturale, verzi şi împodobeşte-le cu globuri, lumânărele, fundiţe roşii, conuri de brad, fotografii sau bomboane. Poţi opta şi pentru coroniţe artificiale pe care să le foloseşti mai mulţi ani la rând. Păstrează-le în cutii pentru a nu se prăfui peste an.

Este foarte important să ai mereu ceva dulce la îndemână, fie că sunt fructe proaspete sau dulciuri, în special bomboane şi ciocolată. Musafirii vor veni cu siguranţă şi vor fi încântaţi să se îndulcească puţin. Pune dulciurile în coşuleţe decorative sau confecţionează ghirlande de bomboane şi amplasează-le pe masa de la intrare. Biscuiţii sunt la fel de buni ca şi ciocolata. Nu uita să pui dulciuri şi în camera oaspeţilor, astfel se vor simţi mai bine primiţi.

Foloseşte obiecte naturale – crenguţe, conuri – şi alcătuieşte mici aranjamente în vase de sticlă sau coşuleţe. Cumpără cu această ocazie şi o poisenttia. Adaugă un plus de  strălucire folosind zăpadă artificială şi ornamente strălucitoare. Trebuie doar puţin timp şi răbdare şi astfel vei avea un Crăciun aşa cum îţi doreşti.

Tema pentru brad

În prag de sărbătoare, bradul de Crăciun se bucură de întâietate în raport cu celelalte decoraţiuni ale locuinţei. În acest sens, asigură-te că vei cumpăra un brad potrivit dimensiunilor încăperii în care îl vei amplasa. Dacă în trecut bradul de Crăciun însemna cât mai multe ornamente şi cât mai multe culori, de câţiva ani încoace tendinţele impun bradul cu o singură culoare dominantă sau o temă special aleasă. De exemplu, pentru o temă cât mai naturală, prin care doreşti să redai albul zăpezii, poţi folosi fundiţe argintii, globuri şi ghirlande sau beteală argintie. Pentru ceva cu adevărat stilat şi elegant poţi folosi ornamente din catifea sau satin, cu străluciri discrete. O temă rustică va include obiecte făcute din rafie, nuieluşe, prăjituri, în special biscuiţi cu diverse forme, atârnate în brad, ghirlande de popcorn sau merişor şi mai ales jucării de lemn. Un brad va arăta tradiţional dacă vei pune lumânări mici, cu forme haioase, ataşate cu clipsuri de crenguţe, evident fără a le aprinde. Orientează-te către lumânări aurii, albe sau roşii. În loc de ghirlande poţi ataşa fundiţe colorate sau funii speciale de rafie, în special pentru temele rustice.

Dacă spaţiul îţi permite poţi aşeza un brad mare în living şi unul mai mic în hol, bucătărie sau dormitor. În acest caz, ornamentele alese pentru decorarea bradului vor trebui să fie în ton cu încăperea în care este plasat. Spre exemplu, un brad pe care l-ai aşezat  în bucătărie va fi cât mai rustic sau culinar, cu ornamente în formă de fructe şi legume, ustensile de bucătărie legate artistic cu rafie şi neapărat săculeţe sau legături de mirodenii pentru a parfuma aerul.

Pentru brad nu vor exista niciodată prea multe ornamente, aşa că poţi pune câte doreşti sau câte ai la îndemână. Singura cerinţă este să le aranjezi cât mai bine, pentru a crea un efect vizual armonios. Poţi folosi, drept ornamente, materiale naturale, adică flori uscate sau crenguţe verzi, mai ales pentru a completa spaţiile libere din coroana bradului şi pentru a completa mirosul natural.

Pentru un plus de culoare foloseşte flori din mătase. Dacă urmăreşti obţinerea unui efect cu totul special, alege flori cât mai deschise la culoare, de preferat albe, pentru a contrasta bine cu verdele natural al bradului. Indicat este, în acest caz, să le aşezi pe vârfurile crenguţelor. Un strop de strălucire se poate obţine şi cu ajutorul unui spray metalic cu particule argintii sau aurii. Acesta va avea şi un efect benefic asupra frunzelor şi a conurilor, menţinându-le prospeţimea pentru un timp mai îndelungat.

Nu uita de ornamentul din vârful bradului, în lipsa căruia întregul aranjament va părea incomplet.

Aranjamentele de masă

În locul unui aranjament gigantic, gândeşte-te să faci buchete mai mici pe care să le amplasezi ici-colo pe masă. Decoraţiunile argintii şi ramurile de brad sunt specifice sărbătorilor de iarnă, dar florile aduc şi mai multă culoare. Nu uita că aranjamentul trebuie să se potrivească cu farfuriile şi faţa de masă.

Verde şi alb

Aranjează ramuri de brad şi flori albe de crin într-o urnă de argint. Deşi arată extraordinar, crinii au un parfum foarte pregnant care se va amesteca cu mirosul îmbietor al bucatelor pregătite pentru Crăciun. Mai mult, polenul de flori poate păta faţa de masă, aşa că ar fi bine să înlături sursele de polen; e foarte simplu, pur şi simplu ţine floarea deasupra unui castron sau coş de gunoi şi taie staminele cu o foarfecă.

Cornul abundenţei

Într-un coşuleţ din nuiele aşează fructe din recolta de toamnă, mere, pere, nuci, gutui, alese cu atenţie şi lustruite bine înainte. Frunzele de iederă şi crenguţele proaspete de brad vor completa cu naturaleţe imaginea de ansamblu. Aranjamentul poate fi confecţionat sub diverse forme şi dimensiuni, în funcţie de mărimea coşuleţului ales şi a mesei pe care urmează să fie aşezat.

Lumânări romantice

Un aranjament simplu, realizat doar din lumânări, are darul de a induce o atmosferă caldă şi primitoare încăperii. Indicat este să alegi lumânări de diferite lungimi şi grosimi pentru un efect maxim, iar dacă optezi pentru un astfel de aranjament în centrul mesei, nu folosi lumânări aromate pentru a evita amestecarea parfumului lor cu mirosul mâncărurilor servite.

Vase ornamentale

Nu ezita să cumperi diferite boluri cu specific de Crăciun pentru a le umple apoi cu diferite condimente aromate specifice sărbătorii, cum ar fi cuişoarele sau batoanele de scorţişoară.

Related Posts with Thumbnails

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*