Canon Legria HF S20 e un camcorder prietenos

De ce mi-aş lua o cameră de aproape 1000 de dolari când mie îmi trebuie doar să îmi filmez nunţile, botezurile, “ieşelile” la mare şi la munte şi pe ăla mic când face primii paşi? Şi mai e şi criză! Cred că asta se întreabă tot românul când vede preţul lui Canon Legria HF S20.camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder Canon

După cum mulţi dintre voi ştiti, ieftin, nu este egal cu vârf de performanţă. De multe ori producătorii de aparatură electronică renunţă la diferite componente, în deficitul utilizatorului, pentru a oferi un produs mai ieftin, care de multe ori nu este cea mai bună alegere, nefiind exact ceea ce caută utilizatorul. În acest caz, Legria HF S20, este gândită pentru confort, maxim de versatilitate şi mai ales o uşurinţă de utilizare, când vine vorba de meniul camerei. Să fim sinceri, ce este mai uşor decât să apeşi pe un touch screen?

Dacă punem una lângă alta HF S20 şi predecesorul său în materie de camcorder-e HF S10, nu observăm mari diferenţe de aspect. Abia după ce meştereşti puţin la ea observi că LCD-ul este mai mare, are două sloturi de card SD şi un touchscreen extrem de precis. Totuşi, hai să vedem dacă acest mic gigant, cu un preţ pe măsură, îşi justifică lauda şi banii.

camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder Canon Nu poţi să spui că este cel mai arătos camcorder din parcare, nici că excelează când vine vorba de  inovaţii în design. HF S20 are acel aspect ergonomic şi familiar pe care marea majoritate a camerelor portabile de pe piaţă îl imbracă. Ceea ce este de remarcat, totuşi, este că pentru puterea brută pe care o posedă, din punct de vedere al măruntaielor şi lentilelor, aceasta este o cameră mică, cu nişte dimensiuni chiar de invidiat pentru vârfurile de gamă ale monştrilor precum PMW-EX3, XH G1S sau XL H1S, acestea fiind din seria profi. Dimensiunile sunt aşadar de 75 x 74 x 148mm, în concluzie un camcorder elegant şi extrem de portabil. Se mai adaugă faptul ca acesta are doar 500 de grame şi, după cum aminteam mai devreme, pentru ceea ce ştie să facă şi cum se comportă în mâinile utilizatorului, este una dintre cele mai prietenoase camere.

camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder CanonSi dacă este vorba de o cameră prietenoasă, să vedem cu ce vine atunci când o cumperi. În cutie găseşti o telecomandă mică şi destul de intuitivă, în ton cu abordarea amicală a camcorder-ului, un cablu USB, cablu component pentru conectarea la TV sau placa de captură, încărcătorul pentru baterie, un soft de editare video numit Pixela ImageMixer 3SE şi driverele de instalare ale camerei. Ceea ce nu ne-a plăcut, totuşi, este mărimea manualului de utilizare respectiv 220 de pagini. Sigur este în format PDF, doar nu puneau ditamai romanul în cutie, poate acest fapt este scuzat timid de faptul că acesta explică mai toate aplicaţiile camerei şi modul de utilizare din fir’a păr.

camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder Canon Lentila de 6.4 -64 mm de 1:1.8, este ascunsă în interiorul carcasei extrem de elegant, camera având o putere de 24 megapixeli şi un zoom optic de 10X, ceea ce oferă unui pasionat de imagine, cu ceva experienţă în filmare, o claritate sporită. Să amintim cititorului că zoom-ul optic are şi el un senzor CMOS de 8,59 megapixeli, astfel camera adaugă la puterea brută de filmare, pe care o deţine deja. Fiind o cameră mică şi de nouă generaţie, menită să satisfacă cel mai exigent client, Legria poate filma la rezoluţii full HD, 1920×1080 în regim de 24 de megapixeli şi poate face poze (still-uri) în 8 megapixeli, la rezoluţie nativă. Iar ca orice cumpărător să nu aibă nimic de obiectat, HF S20 vine şi cu 32 Gb de memorie internă, un sistem de stabilizare a imaginii, un blitz încorporat şi o mini lampă pentru filmare nocturnă. Toate fiind completate de un ecran LCD touchscreen, similar cu un iPhone dacă doriţi. Cu o mărime de 3,5” şi o rezoluţie în pixeli de 992K, imaginea se vede absolut impecabil, unde mai pui că ştie să facă şi zebra, ecranul se răsuceşte la 360 de grade iar touchscreenul este unul dintre cele mai ascultatoare pe care le-am experimentat până acum. Meniul este extrem de lizibil, caracterele, fontul şi culoarea aleasă fiind încă un plus.

camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder CanonCeea ce am notat faţă de predecesorul sau, HF S10, este lipsa butonului care schimbă între foto şi video, acesta fiind şi el implementat în meniul camerei, făcând experienţa de utilizare mai fluidă şi mai prietenoasă. Ceea ce ne-a placut a fost introducerea a două sloturi de SD card în body-ul camerei. Astfel nu te vei mai gasi în ipostaza de a rămâne fără spaţiu de stocare, chiar dacă HF S20 are o capacitate internă de stocare de 32 de giga. Dacă filmezi la o nuntă, camcorderul are destulă memorie de stocare pentru a acoperi în format HD full, să zicem în jur de 3 ore.

camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder Canon

Formatul în care filmeaza nativ este AVCHD, iar imaginile still, având în vedere că Legria are un senzor de 8.59 MP, sunt extrem de clare. Nu am întâlnit încălecări de imagine, efect de interlace sau imagini mişcate, asta datorită senzorului de stabilizare integrat. Oricum imaginile cu o rezoluţie de 3264 x 2456 în format 4:3 arată impecabil. Nu este un DSLR dar nici nu incearcă, este totuşi de laudat faptul că cei de la Canon au implementat şi această funcţie. Trebuie să adăugăm că Legria HF S20 are şi moduri de fotografiere, mai exact în rafale de 3 sau 5 cadre pe secundă, care după noi sunt la fel de bune ca şi un DSLR high end.

camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder Canon

Mai bine de 90 la suta dintre utilizatori folosesc modul Auto când filmează, iar HF S20 este conştienta de asta. Camera face utilizarea modului auto într-adevar automată. Apeşi un buton şi gata, totul este pregătit. Trebuie doar să tragi un slider ce alternează între auto şi manual iar camera face toată treaba singură. De la expunere la lumină, alege tot ce îi trebuie ca utilizatorul să fie cât mai comod în filmare. Până şi filmarea manuală este încurajată cu acest model. Utilizatorului i se dau o serie de ajustări de imagine, corecţie, balans de alb şi multe alte opţiuni.  camera, camera video, Canon, camera video Canon, camera video Full HD, Canon Legria, Canon Legria HF S20, Canon Legria HF S20 review, review, camcorder, camcorder Canon

Să nu uităm că şi sunetul este destul de bun, chiar dacă puterea microfonului încorporat nu este foarte mare, acesta reuşeşte să capteze totuşi mare parte din ambianţă, camera înregistrând pe două canale de sunet în Dolby Digital. Dar dacă doriţi să evitaţi anumite inconveniente de sunet, vă sugeram să achizitionati un microfon extern, acesta va scuti de multe ori utilizatorul de inconvenientele uzuale pe care microfoanele camcorderolor handheld le au. Cât despre conectică, camera este un vis. Are tot ce vrei şi ce nu vrei: intrare separată pentru microfon, cablu HDMI, ieşire pe component şi composit, o interfaţă mini USB 2.0 de viteză mare, două sloturi de SD, un terminal mini AV, cum să nu vrei să nu te joci cu ea.

Canon Legria HF S20 Specificatii
Senzor
Rezolutie senzor (pixeli): 8,59 megapixeli
Tip senzor: 1/2.6 type CMOS
Numar senzori: 1
Filtru: RGB Primary Colour Filter
Sistem Video
Mediu inregistrare: SD
Capacitate HDD (GB): 32 GB memorie interna
Tip memorie: SDHC
Format inregistrare video: AVCHD 1080/50i. 1080/25P
(Maximum AVCHD 17Mbps)
Timp inregistrare: Memorie interna : 12h 15min
32Gb SDHC card: 12h 15min
Mod inregistrare: MXP 24Mbps/ FXP 17Mpbs / XP 12Mbps /
SP 7Mbps / LP 5Mbps
Formate suportate: MPEG2
Captura Video/Foto
Aspect imagine: 4:03
Iluminare minima (lux): 0.3
Imagini statice (poze): JPEG
Mod de noapte: Da
Efecte digitale: Black & White / Sepia
Balans alb: Daylight, Shade, Cloudy, Tungsten,
Fluorescent, Fluorescent H
Rezolutie poze: 3264 x 2456, 3264 x 1840, 1920 x 1440,
1920 x 1080, 640 x 480
Mod AE: AUTO, P, Av, Tv, CINE, Portrait, Sports,
Snow, Beach, Sunset, Night, Low Light,
Spotlight, Fireworks
Compensare Backlight: Da
Obiectiv/Zoom
Zoom digital: 200x
Zoom optic: 10x
Stabilizator de imagine: Electronic system
(Dynamic IS provided, vector detection)
Obiectiv/lentile: 6.4-64mm f/1.8-3.0
Distanta minima de focalizare (mm): 10
Distanta focala (mm): 6.4 – 64
Apertura maxima: 1.8 – 3.0
Diametru filtru (mm): 58
Viteza obturator (secunde): 1/2 – 1/2000 sec.
Autodeclansator: 10 sec
Audio
Sistem audio: Dolby Digital 2ch (AC-3 2ch)
5.1ch surround sound (optional)
Microfon: Optional SM-V1 microphone
Vizor/Monitor LCD
Diagonala LCD (inch): 3,5
Rezolutie LCD (pixeli): 922
Conectivitate
Interfata PC: USB 2.0
Conectori: HDMI Mini Connector v1.3
Interfata: Audio/ Video Output
Functii Speciale
Focalizare auto/manuala: Auto / Manuala
Cautare/derulare inregistrare: Da
Cautare dupa data: Da
Alimentare
Incarcator: Extern
Tip baterie: BP-808
Capacitate baterie la functionare (ore): Aproximativ 1h 40min
Caracteristici Generale
Procesor de imagine: Image Processor DiGiC DV III
Altele: Sharp Focusing on Demand
Soft Editare video PIXELA ImageMixer 3 SE
Dynamic Mode (EIS)
Intelligent Auto and Face Detection
Optical Image Stabilizer mode
8MP Canon HD Camera System
Dimensiuni (W x H x D mm): 75.0 x 74.0 x 140.0
Greutate: 470 g

Concluzie: îşi merită banii, fiecare bănuţ. Este un camcorder prietenos, uşor de utilizat, uşor, dar se adresează şi celor cu ceva experienţă în filmarea profesionistă. Imaginea arata impecabil, fie în modul video, fie în modul foto. Interfaţa de utilizare touch este una dintre cele mai uşor de folosit pe un camcorder pe care l-am vazut până acum, iar modul de autofocus şi lucru automat este iară extrem de bine pus la punct. Singurul dezavantaj pe care poti să îl găseşti la prima vedere este preţul ridicat. În rest, este unul dintre cele mai bune camcordere pe care le-am testat în acest an.

Sursa: Playtech.ro

Related Posts with Thumbnails
August 4th, 2010

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*