Cine domină piaţa smartphone-urilor şi cât va mai rezista în top?

În primele luni ale noului an, cele mai importante companii de studii şi statististici se înghesuie să ne aducă la cunoştinţă cine domină piața smartphone-urilor. Pornind de la aceste informații  să vedem ce s-a schimbat în ultimele 12 luni şi, mai ales, cât de greu va fi să se mai schimbe ceva într-un domeniu dominat de doi jucători.

În 2013, când ne gândim la smartphone-uri, vorbim de o bază de utilizatori care râvnesc la cel mai nou Galaxy sau visează la următorul iPhone. Companiile şi-au creat fani de parcă ar fi formații de muzică rock. Lansările de noi dispozitive par concerte şi primele review-uri nu se mai rezumă la teste şi specificații  ci la impresii, sentimente şi sisteme. Pe acest sistem, utilizatori de Galaxy S II sau S3 nu-şi vor mai cumpăra decât un nou Galaxy S, eventual un Note. Același lucru este valabil și în cazul utilizatorilor de iPhone care nu s-ar dezlipi de prețiosul lor iDevice.

Să începem cu începutul  Piața smartphone-urilor a crescut exponențial în ultimii ani. Dacă în 2010 se vindeau 297,8 milioane de smartphone-uri global, în 2011 respectiva valoare a crescut la 486 milioane, ca un an mai târziu, în 2012, să devină egală cu 695,4 milioane de terminale vândute.

Cine a vândut smartphone-uri în 2012?

Samsung a avut un an grozav. Pentru prima oară în istoria companiei, gigantul sud-coreean a primit titlul de cel mai mare producător global de smartphone-uri. În condițiile în care vorbim de o companie care nu se ocupă exclusiv de smartphone-uri, realizarea este cu atât mai spectaculoasă. Această performanţă se măsoară în 215 milioane de smartphone-uri vândute şi o cotă de piaţă de 30,9 procente, în creştere de la 18,7 procente anul precedent. Faţă de 2011, Samsung a adus în mâinile utilizatorilor cu 136% mai multe smartphone-uri în 2012.

În teorie, şi Apple a avut un an foarte bun. Zic în teorie pentru că, deși a vândut anul trecut 135,8 milioane de iPhone-uri faţă de 93,1 milioane în 2011, această valoare s-a reflectat într-o creștere de doar 0,4 procente în cota de piaţă. Ca urmare, dacă în 2011, Apple era primul producător de smartphone-uri din lume, cu 19,1 procente, în 2012, a ajuns al doilea cu 19,5 procente. Împreună, Samsung şi Apple deţin în acest moment peste jumătate din piaţa de smartphone-uri. Faţă de restul producătorilor  diferența este de la cer la pământ.

Huawei este pe locul al treilea cu 7,9% şi trebuie să muncească incredibil de mult pentru a-şi păstra acest loc în clasament. Nu de alta, dar Nokia, BlackBerry, HTC sau SONY au şanse la fel de mari să intre în top trei în 2013. Problema e că doar locul trei va fi disponibil.

Nokia a avut anul trecut 5% din piaţă, în condiţiile în care în 2011 avea 15,9%. RIM a avut 4,8% din piaţă, în scădere de la 10,8 în urmă cu un an. HTC a avut 4,5% din piaţă faţă de 9,2 în anul precedent. Toţi s-au dus în jos, cu foarte mici excepţii. Ai fi tentat să lauzi performanţele Huawei sau ZTE. În realitate, creşterile respective s-au datorat exclusiv pieţei din China, motiv pentru care sunt mici şanse ca următorul telefon pe care-l achiziţionezi să fie un ZTE, mai ales dacă te uiţi la un terminal high-end sau ai avut înainte un Samsung Galaxy S sau Apple iPhone.

În aceeași categorie cu ZTE si Huawei s-ar putea spune că intră Lenovo. Totuşi, performanţa companiei, care între timp a ajuns să aibă sediul central în Carolina de Nord, este complet diferită. Lenovo nu făcea telefoane în urmă cu trei ani. Prin faptul că în 2012 a reușit să vândă 24,9 milioane de aparate, Lenovo demonstrează că a descoperit o rețetă pe care mulţi au avut-o în trecut şi au pierdut-o.

Cine va vinde smartphone-uri în 2013?

Așteptările cele mai mari din acest an sunt exprimate vizavi de Apple, Samsung şi BlackBerry.Lista ar trebui completată de Nokia, din păcate compania finlandeză se chinuie să supraviețuiască  La doi ani după ce Nokia a decis să îmbrățișeze cu două mâini producția de terminale cu Windows Phone, devine evident că şi-a semnat condamnarea. Windows Phone 7 a fost o revoluție  din păcate Windows Phone 7.5 şi WP8 au fost aceeaşi “ revoluție”, schimbările fiind insuficiente pentru a atrage un număr remarcabil de utilizatori. Ecosistemul Windows Phone nu are probleme. Smartphone-urile produse de Nokia sunt de calitate foarte bună şi cele mai multe review-uri sunt laudative când vine vorba de hardware. Problema e că nimeni nu mai are răbdare  Micile probleme, aplicațiile care lipseau din Marketplace și evoluția lentă a întregului sistem au cauzat o rată de adopție infimă a platformei.

BlackBerry a avut o scuză anul trecut, dar în 2013 nu va mai fi valabilă. S-ar putea spune că în 2012, fosta companie RIM a luat o pauză. A avut un anunț legat de BlackBerry 10 şi a mers din inerție  Terminalele cu noul sistem de operare au apărut abia la sfârșitul lunii trecute. Primele review-uri, deși sunt pozitive, descriu niște terminale performante, de calitate şi cam atât. Dacă BlackBerry 10 este cea mai mare realizare care a ieșit din laboratoarele de cercetare BlackBerry, nu este exclus ca în alte 12 luni cota de piaţă a companiei să scadă, în loc să crească semnificativ.

Sursa:
Playtech.ro

Related Posts with Thumbnails
March 5th, 2013

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*