Nokia E7 – Communicator la a 3-a generație

Continuând o tradiție lansată în urmă cu 15 ani, Nokia a decis că este timpul pentru o nouă versiune de Communicator. În 1996 se lansa Nokia 9000, un titan cu tastatură QWERTY glisantă, în 2007 a fost lansat Nokia E90, un dispozitiv construit pe același principiu precum Nokia 9000, dar mult mai compact și mai rapid pentru vremurile respective. Acum, în 2011, compania ia din nou în serios sectorul business al cumpărătorilor de smartphone-uri și încearcă să impresioneze cu cel mai nou Communicator, Nokia E7.

Nokia E7 este un terminal foarte asemănător de la distanță cu modelul N8, însă de aproape multe lucruri s-au schimbat. Chiar dacă exteriorul de aluminiu ne-ar convinge că trăsăturile de bază sunt aceleași, s-a încercat cu E7 realizarea unui design compact, parcă dintr-o bucată, solid, care să ascundă însă cu brio o tastatură glisantă QWERTY. Aceasta, la rândul ei, reușește să fie compactă, dar nu înghesuită, iar, după o perioadă de timp de acomodare, chiar perfectă pentru sesiunile prelungite de trimis SMS-uri sau chiar emailuri.

La capitolul design, pe partea superioară avem un port microUSB (pentru alimentare si conexiune cu PC-ul), un buton de power, accesibil doar cu unghia, un port miniHDMI acoperit cu un căpăcel marcat omonim și o mufă de căști de 3,5 mm încărcată și cu funcționalitate handsfree, nu doar ieșire audio. Trebuie menționat că E7 vine în cutie cu adaptor mini HDMI către HDMI, pe lângă un handsfree cu căști stereo, identic cu cele de la N8.

Ținând cont că interfața HDMI ne-a obișnuit să transfere atât imagine, cât și sunet, E7 nu este o excepție, un controller certificat Dolby Digital Plus fiind perfect pentru această sarcină. Pe partea din stânga a terminalului, extrem de accesibil plasat, este un singur switch cu arc cu ajutorul căruia blocați sau deblocați telefonul sau tastatura, în funcție de situație.

Un aspect foarte important de reținut este că, în momentul în care primiți un apel, să nu apăsați pe switch-ul de pe lateral, deoarece touchscreen-ul va fi dezactivat. Chiar dacă aparent nu s-a întâmplat nimic și ecranul rămane aprins, nu veți mai putea prelua apelul până nu veți apăsa din nou pe respectivul switch. Tot pe partea dreaptă  găsiți locașul pentru cartela SIM. Din păcate la capitolul minusuri nu mai există posibilitatea măriri capacității de stocare cu un card MicroSD, astfel sunteți obligați să vă rezumați la cei 16GB de date.

Camera, chiar dacă este de 8 megapixeli, iar cu ajutorul celor doua LED-uri pentru blitz face niște poze foarte bune în condiții de iluminare nu foarte bune, vine cu un minus major, lipsa funcției de focus manual sau tap to focus cu care ne-au obișnuit toate terminalele de generație recentă. Vorbim însă de un telefon inteligent business, ca urmare acesta are șanse să nu fie un defect foarte mare.

La un smartphone actual, extrem de important și definitoriu, de fapt, pentru succesul  dispozitivului este ecranul. În cazul E7 s-a apelat la un ecran OLED cu Nokia Clear Black Display, care din păcate nu încastrează un număr impresionant de pixeli. Într-o lume în care cele mai multe terminale au 800 x 480 de pixeli, iar iPhone 4 are 960 x 640, Nokia E7 vine cu doar 640 x 360. Oricum, și în aceste condiții  sistemul de operare Symbian profită la maxim de această rezoluție.

La interior, dispozitivul vine cu un procesor ARM 11 la 680 MHz ajutat foarte mult de un GPU Broadcom BCM2727. Chiar dacă nu este o combinație foarte impresionantă, este perfectă pentru redarea de conținut HD chiar și când e vorba de popularele fișiere MKV HD 720p sau ocazionalul gaming. Nu lipsește nici suma de senzori extrem de necesari în zilele noastre. O dovadă clară de actualitate a configurației lui E7 sunt accelerometrul, senzorul de proximitate și GPS-ul care să te ducă oriunde ai nevoie.

Software-ul este cea mai recenta si probabil una din ultimele iteratii ale Symbian, îmbogățit cu câteva elemente business. Chiar dacă nu este extrem de rapid precum un terminal cu Android sau iOS de generație recentă, când vine vorba de navigarea prin meniuri, noul Symbian este mult mai stabil decât ne-am obișnuit să credem că poate fi un Nokia.

Pe partea de aplicații avem o suită QuickOffice cu funcționalitate completă, indiferent dacă vorbim de creare, editare sau vizualizare de documente.  Nu lipsește nici arhivatorul/dezarhivatorul extrem de popular ZIP sau Viewer-ul de PDF-uri de la Adobe, într-o variantă apropiată față de ce are de oferit Adobe Reader pe PC.

Deși trăim într-o lume guvernată de procesoare dual core și ecrane imense, când vine vorba de smartphone-uri actuale , Nokia E7 impresionează prin calitatea evidentă a construcției și performanța care definesc noul terminal al companiei finlandeze ca un urmaș demn de atributul Communicator. Mai rămâne să fiți pasionat de terminale Nokia și să credeți că, indiferent de evoluțiile tumultoase de la conducerea companiei și de traiectoriile pe care le ia Nokia la capitolul dezvoltare, E7 este la fel de actual și de promițător pe termen lung precum precedentele modele. Dacă E90 și Nokia 9000 au reprezentat telefoane cu o influență majoră la momentul lansării, E7 are toate șansele să mențină viu interesul proprietarilor de Nokia. Din păcate, e greu de spus, dacă nu imposibil, dacă acest dispozitiv conține rețeta pentru a aduce noi adepți în brațele Symbian.

 

Sursa:
Playtech.ro

 

Related Posts with Thumbnails
May 4th, 2011

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*