Sony TX5: poze care… îţi taie respiraţia

TX5 de la Sony este un exemplu evident de inovaţie faţă de ideea clasică de cameră foto digitală compactă. La doar 144 grame cu baterie şi card de memorie, este greu, dacă nu imposibil să vă imaginaţi că acest mic „titan” este rezistent şi capabil de funcţionare în orice mediu şi la orice temperatură.

Indiferent dacă vorbim de apă, nisip, zăpadă, gheaţă, şocuri, aceste elemente nu fac decât să definească mediul în care una din cele mai mici astfel de „jucării” create de SONY se comportă impecabil. Cu acest aparat nu mai puteţi „scăpa” instantanee apelând la scuze precum l-am scapat în apa sau i-am dat drumul din greşeală pe ciment, nu de alta, dar acestea nu reprezintă un impediment în a continua să capturaţi momentele dorite.

Cine crează magia?
un senzor inteligent, un procesor de imagine capabil şi, nu în ultimul rand, de un set de lentile performante. Pentru senzor şi procesor SONY a apelat la nişte creaţii „in house” EXMOR R CMOS, împreună cu procesorul BIONZ. Acest cuplu este responsabil de posibilitatea capturii a 10 cadre într-o singură secundă la rezoluţia nativă de 10,2 MP. Pentru lentile, SONY a apelat la un nume cu o rezonanţă puternică în acest domeniu, Carl Zeiss Vario-Tessar, astfel reuşind să obţină o performanţă specificată echivalentă cu un obiectiv de 25mm şi un zoom optic egal cu 4X. Dacă vorbim de precedente, Sony colaborează cu Carl Zeiss de-a lungul întregii sale linii de camere, inclusiv la obiective pentru DSLR-urile din gama α. Cu ajutorul acestei lentile puteţi beneficia de avantaje în orice context. Puteţi fie să aveţi o zona de acoperire mare, fie să realizaţi un macro fără probleme în cazul în care vreţi să prindeţi detalii de la aproximativ un cm (inclusiv amprenta propriului deget, dacă vă încântă).

Legat de utilizarea de zi cu zi, TX5 e capabil de captură în mai puţin de o secundă de la pornire iar pentru fotografierea cadru cu cadru timpul între cadre scade sub o secundă. La capitolul setari manuale singurul element pe care nu îl puteţi ajusta este timpul de expunere, însă cu o varietate de setări predefinite e foarte probabil ca, indiferent de situaţie, să nu aveţi probleme în a realiza nişte imagini memorabile.

Prin Intelligent Scene Recognition (iSCN), aparatul reuşeşte să recunoască în timp real elemente care îl fac să selecteze automat unul din cele 9 moduri predefinite de fotografiere. Dacă va încânta modificarea parametrilor puteti ajusta cu uşurinţă balansul de alb, declanşarea bliţului sau tipul de focus (inclusiv touch to focus – ca în cazul iPhone-ului 3GS si 4). Puteţi, de asemenea, să activaţi manual modul macro sau de detectare a fetelor (mai precis fetzelor) dacă simţiţi că modul inteligent de detectare a scenelor nu vi se potriveşte.

Pe lângă abilităţile de outdoor, acest model reuşeşte să impresioneze prin funcţii precum Hand-held Twilight, Backlight Correction HDR si Intelligent Sweep Panorama. Toate acestea se datorează împerecherii lui EXMOR R CMOS cu BIONZ. Intelligent Sweep Panorama este cel mai noul algoritm implementat de SONY pentru ca printr-o simpla mişcare aparatul să realizeze un număr de cadre succesive, pe care, în mai puţin de o secundă, ulterior, să le lipească într-o imagine panoramică reuşită. Cu ajutorul Hand-held Twilight, fără să folosiţi un trepied sau blitz, aveţi imagini clare, cu multe detalii, realizate prin combinarea conţinutului din 6 fotografii succesive realizate în mai puţin de o secundă, cu o singură apăsare a declanşatorului. Backlight Correction HDR vă ajută să obţineţi acele imagini imposibile până nu de mult cu un ultra compact. Capturând trei cadre la expuneri diferite, TX5 combină elemente din cele trei fotografii pentru a obţine o fotografie cu un contrast puternic şi de un impact vizual deosebit.

Un amalgam de funcţii nu este foarte folositor foarte multor utilizatori dacă interfaţa cu care le controlaţi nu vă permite un acces facil la fiecare. SONY este constient de această particularitate şi la capitolul interacţiune nu veţi întâmpina nici o problemă, indiferent dacă apelaţi la cele câteva butoane sau vă „jucaţi” prin meniuri cu ajutorul ecranului sensibil la atingere.

Dacă accesul la funcţiile cele mai folosite de dumneavoastră nu vi se pare că a fost optimizat suficient puteţi fără probleme să particularizaţi meniul şi să aduceţi „mai în faţă” ceea ce vă interesează. Totul este intuitiv.

Costa mult ?
Preţul la partenerii SONY este de aproximativ 1.150 lei. Ţinând cont că această sumă este încă departe de preţul de achiziţie al unui DSLR, dar în acelaşi timp nu se apropie de cei 500-600 lei pe care îi puteţi cheltui pe un aparat foto de vacanţă TX5, decizia nu va fi foarte uşoară. După ce aţi pus însă mâna pe el situaţia s-a schimbat radical. Un pachet de funcţii implementate eficient, un meniu prin care puteţi naviga foarte rapid la care adăugaţi şi posibilităţile de captura HD, toate sunt motive suficient de solide pentru ca Cyber-shot TX5 să nu fie a doua opţiune. Apropo, am menţionat că poţi să filmezi sub apă?

Sursa:
Playtech.ro

Related Posts with Thumbnails
January 19th, 2011

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*