SONY VAIO F21 3D: viitorul are trei dimensiuni [Review]

Nimic nu îți dă un sentiment de calitate a construcției și de stabilitate ca un laptop VAIO. Încărcate de cele mai multe ori de inovații și de concepte noi în ceea ce privește designul și tehnologiile integrate, laptopurile VAIO întotdeauna au încercat să fie un pic înaintea timpurilor, pentru a avea o viață mai lungă în posesia cumpărătorilor. Plecând de la premisa că dai un ban în plus dar nu-ți mai schimbi laptopul peste 2 ani, VAIO încearcă din nou să atragă publicul prin niște liniii noi de design, care de care mai atractive.

VPC-F21Z1E este unul din modele cu care divizia de laptopuri de la SONY vrea să ne tenteze în acest an 2011. Lansate cu foarte puțin timp în urmă, aceste notebook-uri, chiar dacă sunt capabile și de gaming ocazional, scopul lor este de fapt consumul și distributia de conținut multimedia, indiferent dacă vorbim de materiale în 2 sau 3 dimensiuni. Chiar dacă un astfel de sistem este bun la aproape orice, de la grafică până la tehnoredactare, întotdeauna vor exista cateva detalii care îl vor scoate în față, când vine vorba de redarea unui conținut video în 3D. Și doar display-ul 3D Full HD, împreună cu unitatea optica Blu-ray sunt suficiente pentru a atrage atenția posibililor cumpărători că nu vorbim de un notebook mainstream, mai ales că are și sigla celor de la VAIO pe spate.

Designul se concentrează pe două părți, parcă independete una de alta: display-ul și notebook-ul efectiv. La o privire mai atentă, par două baze ale unor piramide, care dau un efect interesant atunci când sunt suprapuse. Designul extra plat cu butonul de pornire din ,,butucul” laptopului a fost înlocuit cu, cel mai probabil, altă rețea de succes. Un alt element atractiv, chair dacă nu pentru toată lumea, este negrul acrilic care domină întreaga carcasă. Partea buna este că e negru, iar negrul totdeauna arată bine pe un notebook; partea rea este că vopseaua acrilică nu și-a pierdut încă proprietatea de a reține cu un entuziasm incredibil toate amprentele utilizatorului sau prietenilor utilizatorului.

O constantă în ultimii ani la VAIO care a fost deja împrumutată și de alte branduri, nu dăm nume, este tastatura extrem de aerisită și eficientă, când vine vorba de sesiuni extinse de tehnoredactare. Gravitând în jurul ideii de insulițe, fiecare tastă este la o distanță de alta, pentru a micșora până la dispariție posibiltiatea de a apăsa taste greșite. Pe lângă tastele funcționale, noul VAIO vine cu 3 taste plasate accesibil la baza ecranului și care, dacă aveți toate aplicațiile proprietare SONY instalate, oferă acces la 3 funcții. Tasta 3D este cea mai importantă. Aceasta din urmă alternează, de fapt, modul de funcționare al notebook-ului, din 2 în 3 dimensiuni, indiferent dacă vorbim de un joc, un film sau orice alt material de divertisment, la o simplă apasare de tastă se angrenează un sistem complex de conversie în timp real a conținutului din 2D în 3D sau invers.

Merită menționat că, începând cu ochelarii și terminând cu displayul din noul notebook, Sony a preferat să-și implementeze propria tehnologie 3D, întâlnită la televizioarele Bravia high-end, în defavoarea celei de la NVIDIA. În practică, chiar dacă vorbim de același display cu un refresh de la 100 Hz în sus și o pereche de ochelari activi pe care îi are și NVIDIA 3D Vision, soluția de la SONY este mult mai odihnitoare pentru ochi după o vizionare prelungită, pe lângă faptul că asigură o compatibilitate ridicată cu televizoarele 3D ale aceluiași brand. În definitiv, din acest sistem nu putea lipsi un port HDMI capabil să transmită conținut 3D către televizorul dumneavoastră Sony, dar nu numai. Tot la conectică, pentru a întări linia de actualitate a configurației, VAIO F vine cu 2 porturi USB 3.0 și Bluetooth 3.0.

Întregul ansamblu este propulsat de unul din cele mai puternice procesoare mobile de la Intel, Core i7 2630QM (2 GHz – frecvența standard, 2,9 – Turbo Boost) și de un GPU NVIDIA GeForce GT540M cu 1 GB memorie dedicată. Merită menționată și cantitatea de memorie, în definitiv vorbim de 8 GB DDR 3, care ajută și mai mult această configurație de vârf. Practic, dacă doriți să vă luați un laptop bun la toate, care nu este nici exagerat de mare, doar 16 inci, noul VAIO F, mai ales în configuratia de vârf pe care am avut-o la test, este ideal pentru gaming DirectX 11, editare video, vizionare de conținut HD, dar mai ales de conținut 3D. Ținând cont că sunetul este la fel de important ca imaginea când vorbim de o experiență multimedia completă, cei de la SONY au integrat atât difuzoare de calitate cu bass-reflex în noile sisteme, cât și o certificare S-Force 3D, pentru un impact cât mai convingător când vine vorba de simularea unui efect de sunet Surround cât mai plauzibil.

În ceea ce privește prețul acestei configurații, din păcate, la aproximativ 8.500 lei s-ar putea să nu fie accesibil unui număr foarte mare de utilizatori, însă dacă vă puteți permite, totuși, un efort financiar și vă încredeți în calitatea peste media a unui produs SONY, s-ar putea să fiți foarte relaxat în anii care urmează, cel puțin în ceea ce privește laptopul.


Rezultatele testelor la care a fost supus:

Futuremark 3DMark 11 Entry Score Combined 1041
Futuremark 3DMark 11 Performance Score P1015
Futuremark 3DMark 11 Performance Score Graphics 894
Futuremark 3DMark 11 Performance Score Physics 6018
Futuremark 3DMark 11 Performance Score Combined 829
Unigine 2.1 1920 x 1080 FPS 9,3
Unigine 2.1 1920 x 1080 Score 235
Unigine 2.1 1280 x 720 FPS 14,5
Unigine 2.1 1280 x 720 FPS 366
Futuremark PCMark Vantage Score 7033
Futuremark PCMark Vantage Memories 4921
Futuremark PCMark Vantage TV and Movies 5612
Futuremark PCMark Vantage Gaming 6767
Futuremark PCMark Vantage Music 6821
Futuremark PCMark Vantage Communications 6152
Futuremark PCMark Vantage Productivity 6071
Futuremark PCMark Vantage HDD 4323
SiSoftware Sandra Performance Score 818
SiSoftware Sandra Performance Score Video Rendering 65,86
SiSoftware Sandra Performance Score Physical Disks 91,47
SiSoftware Sandra Performance Score Memory Bandwidth 18,17
SiSoftware Sandra Performance Score Processor Multimedia 81,3
Cinebench R10 GPU 4794
Cinebench R10 1CPU 4493
Cinebench R10 xCPU 16855
Cinebench R11.5 GPU 24,79
Cinebench R11.5 CPU 4,93
CrystalDiskMark 3.0 Read 93,21
CrystalDiskMark 3.0 Write 92,58

 

Sursa:
Playtech.ro

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*