TIFF 2011 se pregăteşte de Start

Pregătirile pentru cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania au intrat în linie dreaptă. Doar o zi îi mai desparte pe cinefili de cel mai aşteptat eveniment cinematografic al anului.  Pe lângă proiecţiile a peste 200 de filme, TIFF 2011 îşi ofertează  publicul şi cu o serie de evenimente de senzaţie: concertele, expoziţiile, spectacolele de teatru sunt câteva dintre elementele care fac ca această ediţie să fie de neratat.

 

Piaţa Unirii devine pentru a doua oară consecutiv gazda galei de deschidere a Festivalului, ce va avea loc vineri, 3 iunie, de la ora 20:30. O desfăşurare impresionată de forţe va avea loc începând cu această seară în inima Clujului pentru amenajarea uneia dintre cele mai spectaculoase locaţii open air a TIFF-ului.

 

În acest an, gala de deschidere a rezervat clujenilor o surpriză de proporţii. Grupul de artişti francezi de la celebra Compagnie des Quidams va aduce la Ursus Open Air un spectacol plin de magie şi lumină: Visul lui Herbert. Protagoniştii spectacolului sunt nişte personaje extraordinare care se metamorfozează în funcţie de situaţiile teatrale. De la nişte siluete filiforme pe catalige, publicul va decoperi nişte fiinţe dintr-o lume stranie, care se transformă. Diforme, dar totusi majestuoase, şi având capete luminoase, acestea se vor aduna în jurul unui astru luminos pentru a face un ritual magic care va ajuta astrul să se ridice la cer. Spectacolul a fost prezentat în peste 100 de oraşe de pe mai multe continente. De asemenea a fost spectacolul de deschidere pentru multe evenimente internaţionale precum Bienala Dansului de la Lyon, Campionatul Mondial de fotbal din 1998, la Euro 2000 şi Euro 2004.

 

Filmul care dă startul ediţiei aniversare a festivalului este Nevasta la putere/ Potiche, o  comedie de senzaţie scrisă şi regizată de Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciaţi regizori francezi ai momentului. Filmul este o adaptare a celebrei piese cu acelaşi nume, realizată de Pierre Barillet şi Jean-Pierre Grédy, şi a avut premiera mondială în Competiţia Festivalului de Film de la Veneţia din 2010. O satiră socială cum nu se poate mai actuală în condiţiile de criză economică prin care trece lumea. Acţiunea se concentrează în jurul lui Robert Pujol, şeful tiranic al unei fabrici de umbrele pe care a moştenit-o de la socrul lui. Condiţiile inumane de muncă determină angajaţii fabricii să iniţieze o grevă, în urma căreia Robert este luat prizonier. Salvarea vine din partea soţiei acestuia, Suzanne, care apelează la ajutorul fostului ei iubit şi actual primar al oraşului, pentru a-l elibera pe ostatic şi pentru a pune capăt protestului. În cele din urmă, Suzanne va prelua conducerea fabricii reuşind să redreseze o afacere falimentară, spre surprinderea soţului care nu e dispus să renunţe la statutul de director al fabricii. Francois Ozon aduce pe marile ecrane o distribuţie impresionantă, ce reuneşte cele mai importante nume din cinematografia franceză: Catherine Deneuve, răsplătită cu Premiul pentru Întreaga Carieră acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană, la TIFF 2008, Gérard Depardieu sau Fabrice Luchini.

 

De la gala de deschidere a TIFF 2011 nu pot lipsi nici invitaţii de marcă, personalităţi din industria cinematografică atutohtonă şi internaţională, oficialităţi sau reprezentanţi ai presei internaţionale.

 

Regizorii Matias Bize (La vida de los pesces), Michael Madsen (Into Eternity), Fernando Léon de Aranoa (Amador), Miruna Coca-Cozma (Şcoala Noastră) se numără printre invitaţii evenimentului, alături de Tudor Giurgiu – Preşedintele Festivalului, gazda galei de deschidere TIFF, Mihai Chirilov – Directorul Artistic TIFF şi Sorin Apostu – primarul Cluj-Napoca.

 

O prezenţă aparte la Gala de Deschidere este şi cea a echipei masculine de baschet U Mobitelco BT Cluj, câştigătoare a Campionatului Naţional de Baschet.

Vineri, 3 iunie debutează seria spectacolelor de teatru din cadrul programului Teatru la TIFF, cu piesa 9 grade la Paris, de Peter Kerek, care va fi jucată la Teatrul Maghiar începând cu ora 19:30.

 

De asemenea, TIFFashion, seria de manifestări menite să lege lumea filmului de cea a modei, debutează la Hotelul Continental – noua locaţie a evenimentelor din cadrul TIFFashion, cu expoziţia Dressing the Story: Film & Theatre Costumes by Doina Levintza, ce va putea fi admirată până pe data de 9 iunie.

 

Prima zi a festivalului este şi prima zi a proiecţiilor din cadrul Mănăştur Open Air – o locaţie nouă a festivalului, care îi invită pe locuitorii cartierului Mănăştur la film, in fiecare seară a TIFF-ului. Accesul la proiecţiile din cadrul Mănăştur Open Air este gratuit.

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*