Weekend la Transalpina, locul unde te simţi mai aproape de cer

Ce înseamnă  Ski Resort Transalpina şi de ce este important să promovăm acest loc

Să nu începem prin prezentarea oficială a Ski Resort Transalpina , să nu vorbim de investiții sau despre ceea ce se întâmplă aici din punct de vedere politic. Hai să vorbim pentru început despre ceea ce va deveni, fără doar şi poate în următorii ani, cel mai căutat şi apreciat domeniu schiabil din România. De ce suntem atât de convinşi de acest lucru? Pentru că asişti la un spectacol al naturii, natura este  încă sălbatică din această zonă, pentru că ai un pesiaj care îţi taie răsuflarea şi pentru că te simţi realmente mai aproape de cer…

 Ce am făcut la Ski Resort Transalpina 

Am plecat de acasă joi după amiază pentru un weekend prelungit şi ne-am cazat în localitatea Voineasa. O localitate care merită vizitată chiar şi în timpul verii pentru că peisajele sunt deosebite iar nenumăratele  variante de drumeţii îi vor încânta cu siguranţă pe pasionaţi (ca şi cazare vă sugerăm două pensiuni, Daria şi Ama pe care le găsiţi cu uşurinţă accesând pagina turistinfo.ro – cazare Voineasa – contacte: 0748 331074 Ama sau 0744968635 Daria). Vă sugerăm să vă porniţi către pârtie destul de devreme. Dacă vă cazaţi în Voineasa aveţi de parcurs aproximativ 30 de kilometri până la pârtie, iar locurile de parcare sunt încă limitate. Am reuşit să prindem un loc în parcarea supraterană, ne-am echipat şi am mers la telegondolă. Ajunşi sus la intermediară am avut de ales între mai multe pârtii şi diferite modalităţi de transport pe cablu.

 

Prima variantă, cea recomandată schiroilor mai avansaţi este pârtia mare (roşie) cu o lungime de 2257m care te coboară la bază şi de unde urci repede cu telegondola. De la intermediară ai trei variante. Fie urci pe cele două pârtii albaste cu cele două teleskiuri şi lungimi diferite, 750m respectiv 350m, fie alegi telegondola către pârtia cu telescaun, cu o lungime de 1230m şi cu un grad de dificultate uşor, iar din telescaun te bucuri de asemenea de o panoramă superbă.

În cazul în care vrei să testezi pentru prima dată snowboardul sau schiurile poţi apela cu încredere la monitorii pe care îi găseşti aici, iar după o estimare aproximativă vei învăţa în 2 zile să stăpâneşti pârtiile (depinde evident şi de talentul fiecăruia). De la capătul teleschiului 2 (750m) poţi merge încă aproximativ 40 de metri, altitudine 1940m, unde te vei bucura de o panoramă superbă.

Vei vedea lacul artificial construit special pentru a alimenta pârtia cu apă, necesară celor 10 tunuri de zăpadă şi celor 27 de lănci. Să nu uităm să amintim faptul că lacul a fost premiat în SUA în 2013 de către Membrii Asociatiei Internaţionale a Instalatorilor de Materiale Geosintetice (IAGI), asociaţie profesională geotehnică non-profit dedicată îmbunatățirii instalării de materiale geosintetice şi tehnologiilor de construcții. Premiul pentru Proiect Extrem a fost câştigat de Iridex Group Plastic pentru lucrarea de infrastructură de mediu din stațiunea montană de schi Voineasa – Rezervor de apă MIOARELE.

Din punct de vedere a organizării, a calităţii pârtiilor şi a instalațiilor nu există nimic de reproşat. Nu cred că am stat la coadă la gondolă mai mult de 5 minute nici chiar în ziua de sâmbătă (când au fost peste 3000 de persoane), nici la teleski şi nici la telescaun. Totul merge bine, se aglomerează puţin, dar există totuşi organizare şi lucrurile merg repede. Acest lucru este de apreciat!

Într-adevăr, auzi de multe ori comentarii mai mult sau mai puţin răutăcioase despre acest aspect din partea persoanelor care ar prefera să viziteze Valea Prahovei sau alte pârtii, deşi nu o pot face pentru că nu este zăpadă, dar treci peste şi nu laşi pe nimeni şi nimic să iţi strice buna dispoziţie. Oamenii nu înţeleg de multe ori că vorbim despre un domeniu schiabil nou care nu a câştigat încă atâta notorietate şi care se află într-o continuă dezvoltare. Chiar şi statul la coadă, dacă doreşti să îţi comanzi mâncare la Sunny Grill, are farmecul său. M-am amuzat teribil de persoanele care se enervau de faptul  că nu au primit comanda sau un alt număr a avut prioritate, fiind servit mai repede. Oamenii uită de multe ori să se bucure de faptul că se află la zăpadă, la aer curat, la soare, la distracţie şi se lasă în continuare măcinaţi de problemele cotidiene de parcă s-ar afla la supermarket nu la ski! Punctele sanitare sunt curate şi bine întreţinute, cei de la Salvamont sunt pregătiţi în cazul în care este nevoie de asistenţă, iar jandarmii sunt prezenţi pe pârtie.

Dacă vreţi să savuraţi un vin fiert vă sugerăm să o faceţi la Apres Ski Transalpina din zona intermediarei. Veţi fi serviţi prompt, vinul este extraordinar, iar atracţia este micul Sky, un căţel superb căruia dacă îi laşi la dispoziţie mănuşile poţi fi sigur că nu le vei mai vedea. Atmosfera este incredibilă, muzica este foarte bună, peisajul de vis…elementele perfecte pentru un weekend prelungit sau pentru un sejur în timpul săptămânii. Pentru detalii privind starea pârtiilor dar şi preţurile practicate aici puteţi accesa pagina www.trans-alpina.ro.

Ştiu că am spus că nu vom vorbi de investiţii şi de politică dar totuţi vom trece rapid în revistă câteva detalii: Proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 35 milioane de Euro, avea ca termen inițial de finalizare data de 30 iunie 2013. Constructorul ales prin licitație publică este Acomin Deva, companie membră a grupului Quasar din Romania. Pârtia Transalpina Ski Resort este în momentul de faţă cea mai modernă pârtie din schi din România, a cărei lucrări au demarat în septembrie 2011. Lucrările au fost oprite în iunie 2013, printr-o decizie a guvernului Victor Ponta. Astfel după o investiţie privată de 11 milioane Euro, iar când spun privată, este pentru că a fost efectuată de către grupul menţionat mai sus şi trebuia în mod evident decontată de statul roman, fapt care nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, nu cred că ne-am fi bucurat nici măcar de o parte din ceea ce ar trebui să devină Ski Resort Transalpina . Asigurarea funcționalității în condiții optime a domeniului schiabil, în acest sezon, este realizată cu un personal calificat format din 35 angajati.

Să încercăm să promovăm cât se poate de bine acest loc

Chiar dacă în momentul de faţă proiectul actual este finalizat în proporţie de 90%, a atras până acum câteva zeci de mii de români în sezonul 2012/2013 şi face parte dintr-un proiect mult mai amplu care sperăm noi, pasionaţii de snowboard şi ski, să fie finalizat în urmtătorii 5-10 ani. Şi atunci fără doar şi poate ne vom putea mândri cu cel mai modern şi frumos domeniu schiabil din România. La capitolul promovare nu putem decât să încercăm să promovăm cât se poate de bine acest loc pentru că merită.

Ca şi concluzie Ski Resort Transalpina  este un domeniu schiabil la standarde occidentale dar situat în România unde greu îţi vine să crezi că te poţi bucura de asemenea condiţii în timp ce admiri peisajul ţării. Ski Resort Transalpina  este un “must see” al României şi sperăm că se va dezvolta la adevăratul său potenţial în cel mai scurt timp.

Pentru cei ce doresc să afle mai multe detalii dar şi consultarea stării pârtiei puteţi accesa:

www.trans-alpina.ro

sau paginile de facebook: Ski Resort Transalpina sau Transalpina Ski.

Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat la realizarea acestui material, mulţumim Ramona Fodor pentru sprijin.

sursa poze: ewow.ro / Transalpina Ski (Fery)

Galerie foto:

Related Posts with Thumbnails
February 21st, 2014

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*