Wild Tales, deschide TIFF editia a 14-a

Wild Tales/ Relatos Salvajes, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, deschide cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 29 mai și 7 iunie 2015. Lider absolut de box office în Argentina, comedia neagră despre răzbunare îi va încânta pe spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca vineri, 29 mai, începând cu orele 20:45. Filmul are 122 de minute, iar el va completa gala de deschiere a festivalului.

Wild Tales va fi inclus la TIFF în Focus Argentina, care va cuprinde cele mai bune producții argentiniene din ultimii doi ani și va aduce la Cluj o importantă delegație de regizori, actori și producători. Selecția este realizată în colaborare cu Violeta Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival (BAFICI), cel mai important festival de film din America de Sud. TIFF a încheiat un parteneriat cu BAFICI, urmând ca filmul câștigător al fiecărei competiții naționale să fie proiectat în festivalul-partener. Profesor la Centro de Investigación Cinematográfica din Buenos Aires și co-director al BAL, cea mai mare piață de coproducții din America Latină, Violeta Bava va face parte din juriul competiției TIFF 2015.

 

Amestecând arta modernă cu comedia neagră, Wild Tales este o colecţie de poveşti scurte care se ridică asupra asteptărilor, astfel devenind unul dintre cele mai bune comedii ale Argentinei, probabil şi cel mai accesibil pentru publicul internaţional cinefil.

Şase poveşti fără vreo legătură evidentă între ele, împart totuşi tema răzbunării şi sunt arătate spectatorilor în ordinea invers cronologică întâmplării evenimentelor, nu în cea cronologică aşa cum ar fi uzual pentru un astfel de film. Unele dintre ele sunt mai interesante, altele previzibile, dar scrierea frumoasă a acestora, actorii şi regia, transformă fiecare poveste în parte într-o operă remarcabilă. Cele 6 poveşti sunt combină perfect  thriller, drama, umorul şi violenţa. Fiecare poveste inspirată astfel din ceea ce se întâmplă multor oameni în viaţa de zi cu zi, dar hiperbolat prin satiră şi ironie, aducând zâmbete şi râsete în sălile de cinema.

Programul realizat cu sprijinul INCAA (Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales) va fi completat de concerte ale unor trupe din Argentina.

Printre titlurile confirmate în Focus Argentina se află Dos Disparos/ Two Shots Fired, în regia lui Martin Rejtman (Rapado, Magic Gloves), scriitor și cineast apreciat, unul dintre inițiatorii Noului Cinema Argentinian. În această comedie absurdă, selecționată anul trecut la Festivalul de la Locarno, Toronto și San Sebastian, un adolescent găsește o armă în casă și, dintr-un impuls de moment, se împușcă. Însă supraviețuiește.

Un debut impresionant, Historia del miedo/ History of Fear, în regia lui Benjamin Naishtat, a concurat pentru Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, anul trecut. Regizorul surprinde paranoia unei societăți puternic fragmentate între săraci și noii îmbogățiți din suburbiile Buenos Aires-ului. Scene separate, aparent fără legătură între ele, conturează portretul unei lumi pe care să explodeze.

Biletele la gala de deschidere TIFF 2015 pot fi achiziționate în avans, începând din 26 februarie 2015, de pe www.biletmaster.ro. Prețul unui bilet este 30 de lei.

Related Posts with Thumbnails
February 25th, 2015

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*