Berlin – capitala pe care nu o vei uita

Puţină istorie

Berlin a început să se dezvolte ca şi oraş la sfârşitul sec. al XII-lea din cele două aşezări comerciale existente, Berlin şi Cölln, iar anul oficial al întemeierii este considerat 1237. În anul 1411 este ales contele Friedrich al VI-lea din casa Hohenzollern drept conducător al oraşului şi astfel începe domnia familiei de Hohenzollern, pentru următorii 500 de ani, în acest ţinut. În anul 1415, Friedrich al VI-lea este declarat principe de Brandenburg, de către regele Sigismund. În anul 2008 arheologii au descoperit o grindă de stejar, care a fost datată şi care atestă existenţa oraşului cu 54 de ani înainte de data care era cunoscută până atunci.

Poarta Brandenburg

Ce vizitezi în Berlin

Sunt foarte multe locuri care merită vizitate în Berlin, vă propunem o scurtă incursiune.

Alexanderplatz

Piaţa şi-a primit numele în urma vizitei ţarului Alexandru  în 1805. Aici se ţineau târgurile săptămânale, iar cazarmele din apropiere adăposteau animalele pentru paradă.

Domul din Berlin

Datorită arhitecturii deosebite, domul este o atracţie turistică ce nu trebuie ratată. Domul a fost reconstruit în timpul lui Wilhelm al II-lea, între anii 1894-1905. Istoria domului datează încă din Evul Mediu, când pe locul lui se înălţa o biserică ceva mai mică. Abia apoi a început construcţia adevărată, iar ceea ce vedeţi azi merită vizitat.

Primăria Roşie

Clădirea este reşedinţa primarului general şi al senatului din Berlin. Numele ei este dat de culoarea pietrei care îmbracă zidurile exterioare. Primăria a fost construită între anii 1861 şi 1869 după planurile arhitectului Hermann Waesemann. Clădirea este construită în stil neo-renascentist.

Poarta Brandenburg

Dacă până în 1989 era un simbol pentru împărţirea dintre Berlin şi Germania, azi reprezintă un simbol naţional pentru unitate. Piaţa care înconjoară construcţia este impunătoare şi merită să faceţi o scurtă oprire.

Checkpoint Charlie

Charlie era unul dintre cele mai cunoscute puncte de control al graniţei în Berlin. Atmosfera războiului rece nu poate fi resimţită mai profund decât aici. Azi nu mai vedem şicane, turnuri de control sau soldaţi care să păzească acest loc, dar căsuţa de pază se află reprodusă aici, pentru a reaminti de acea perioadă.

Monumentul Holocaustului

În iunie 1999 Parlamentul German  a hotărât construirea Monumentului Holocaustului în apropierea Porţii Brandenburg, pentru a reaminti pentru totdeauna de atrocităţile la care au fost supuşi evreii în timpul războiului. După doi ani în care s-a lucrat intens la construcţie, monumentul a fost inaugurat în 10 Mai 2005. Construcţia se întinde pe 19.000 m² pe care sunt amplasaţi 2.711 piloni.

Grădina Zoologică Berlin

Este cea mai veche grădină zoologică din Germania şi adăposteşte în jur de 1400 de specii şi 14.000 de animale pe 34 de hectare. Datorită vechimii sale şi a eforturilor statului german, poate fi considerată azi cea mai mare grădină zoologică din lume ca număr de specii.

Unde facem shopping

Berlin este un fel de Mekka a Germaniei în materie de shopping. Aproape 60 de centre comerciale te invită să le treci pragul pentru a cumpăra absolute orice îţi pofeteşte inima.

Centrul commercial „Neuölln” se întinde pe 27.000 mp, fiind structurat pe cinci etaje. Aici găsiţi toate brand-urile cunoscute, deci aveţi de unde să alegeţi. Promoţiile se ţin lanţ, mai ales în această perioadă şi sigur nu veţi pleca de aici fără a vă cumpăra ceva.

Adresa: Neukölln Arcaden, Karl-Marx-Straße 66, 12043  Berlin

Zona comercială Wilmersdorf

Situată pe una dintre cele mai vechi artere pietonale din Berlin, centrul commercial aflat aici, este un adevărat cuib, pentru cei ce doresc să-şi achiziţioneze haine, obiecte de decoraţiuni sau suveniruri de bun gust.

Wilmersdorfer Straße 46, 10627  Berlin

Unul dintre centrele comerciale care definesc Germania este Galeria Kaufhof. Este locul ideal dacă doreşti să te orientezi spre articole casnice, pe care le vei găsi la preţuri foarte bune sau decoraţiuni interioare. Centrul commercial este pentru pasionaţii de shopping un adevărat paradis, iar centrul gastronomic oferă delicii culinare deosebite.

Alte zone comerciale sunt cele din centrul vechi al oraşului cum ar fi „Friedrichsstrasse”. Deşi aici preţurile sunt uşor piperate, merită să faceţi o incursiune.

O zonă mai puţin cunsocută dar pe care o recomandăm este piaţa Hackescher. Aici găseşti magazine micuţe cu piese de designeri, articole vestimentare unicat, bijuterii şi accesorii, la preţuri foarte convenabile.

Unde mâncăm

Vă recomandăm două restaurante care sunt recunoscute pentru mâncarea deosebită:

„Der Kartoffelkeller” pe care nu aveţi cum să îl rataţi pentru că se află chiar în centrul Berlinului şi care oferă o gamă largă de specialităţi.

Recomandăm a se încerca: file de vită în sos de piper verde şi capere cu cartofi gratinaţi,  porţia este foarte mare şi costă 10 Euro de persoană.

Un alt restaurant care ne-a atras atenţia este „Restaurantul Brecht”, unde am degustat un „Apfelstrudel” ( ştrudel cu mere) adevărat pentru doar 3 Euro.

Unde vă cazaţi

Hotelurile nu sunt foarte scumpe, iar dacă vă rezervaţi din timp pimiţi şi diferite discount-uri, sau vă puteţi orienta către un hotel care închirează apartamente.

Hotel Postdam

Potsdamer Straße 82-84, 10785 Berlin – de la 49 de Euro camera dublă pe noapte

Apartment Hotel

Bismarckstrasse 28, 10625 Berlin – 70 de Euro pe noapte apartamentul de trei persoane


Related Posts with Thumbnails
October 1st, 2009

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*