O ţară exotică plină de surprize – Thailanda

Recunoscută de turişti ca ”cea mai exotică ţară de pe continentul asiatic”, Thailanda îşi onorează cu succes acest renume. Veţi găsi aici o cultură aparte, cu vestigii istorice bogate şi variate, frumuseţi naturale remarcabile, vestigii istorice deosebite. De la munţi şi jungle în nord, totul se extinde spre plantaţiile de orez din centru  la plajele strălucitoare, nisipoase şi la insulele tropicale din sudul ţării.

O istorie bogată şi tumultoasă

Istoricii consideră că primii locuitori aparţineau civilizaţiei Mon din centrul Thailandei, care au adus cultura budistă din India. În secolul al XII-lea, Khmerii migrează din est, etnicii culturii Sumatra-Srivijaya din nord, iar din sud, vin locuitorii statului Thai, Nan Chao (sudul Chinei de azi).
Prinţii Thai întemeiază prima capitală a Siamului în Sukhothai, apoi o mută la Chiang Mai şi Ayuthaya.
Birmania invadează Siamul în secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, supune Chiang Mai şi distruge Ayuthaya. Siamezii îi alungă pe birmanezi şi stabilesc capitala la Thonburi. În 1782, regele Rama I întemeiază dinastia Chakri şi mută centrul politic şi administrativ la Bangkok. În agitatul secol al XIX-lea Siamul reuşeşte să îşi păstreze independenţa. În 1932, printr-o lovitură de stat, Siamul devine monarhie constituţională, iar din 1939, primeşte numele de Thailanda.
În timpul celui de-al doilea război mondial, guvernul thailandez permite trupelor japoneze să ocupe teritoriul statului. După război, ţara este condusă de militari, scurtele perioade de democraţie alternând cu peste douăzeci de lovituri şi contra-lovituri de stat. Alegerile democratice din 1979 aduc o perioadă de stabilitate şi prosperitate, sub conducerea unei elite a oamenilor de afaceri.

De vizitat în Bangkok

Templul lui Buda de Smarald este cea mai respectată imagine a lui Budha din Thailanda, iar Palatul Regal  se distinge prin arhitectura deosebită. Poţi opta pentru o superbă croaziera pe canalele râului Chao Praya sau poţi vizita Piaţa plutitoare, o adevărată atracţie turistică. Nu uita nici de Pagoda Gigantică sau de parcul Samphran – un fel de grădină botanică cu specii de plante foarte rare.
Ce poţi să faci în Thailanda
Drumeţiile
prin locuri singuratice constituie punctul de atracţie al Thailandei nordice. Călătorii în care trase de boi sunt organizate în zonele muntoase locuite de triburi, în Chiang Mai, dar şi în Mae Hong Son şi Chiang Rai, iar cicliştii adoră terenul neted şi peisajul luxuriant de pe râul Mekong, în zona de nord şi nord-est a ţării.
Dacă vrei ceva mai relaxant, într-o grămadă de temple şi centre, beneficiezi de cursuri de meditaţie. Instruirea şi cazarea sunt gratuite, dar trebuie să faci o donaţie. Centre, cu predare în limba engleză, se află, printre alte oraşe, în Bangkok, Chiang Mai şi Chachoengsao.
Te poţi iniţia în boxul thailandez în Bangkok şi în Naklua, în nordul insulei Pattaya. Ai grijă insă, pentru că antrenamentul, istovitor, permite toate loviturile.
Pentru iubitorii de lucruri mai paşnice, bucătăria thailandeză şi masajul tradiţional sunt predate în Chiang Mai.

Sezonul cu flux maxim de turişti este în perioada octombrie-februarie, când e foarte cald şi umed, şi între aprilie şi iunie. În general, în aceste momente ale anului preţurile variază în funcţie de preferinţele şi gusturile fiecăruia. Dacă nu ai pretenţii prea mari, 15-25 de dolari pe zi îţi ajung.
Bine de ştiut
Pentru camere confortabile la hotel şi masa la restaurant, pregăteşte-te să cheltui în afara Bangkok-ului, 20-30 de dolari pe zi, şi aproape dublu în capitală. Cărţile de credit sunt acceptate în marile magazine, în hoteluri şi restaurante. Pe primul loc este Visa, urmată de Master Card. Bancomatele, care acceptă carduri Visa sau alte tipuri, se găsesc uşor în marile oraşe şi multe case de schimb valutar acceptă cărţi de credit.
Se obinuieşte sa dai bacşiş în magazine, în shop-uri şi când iei un taxi fără aparat de taxat.

Info util

Romanii întâmpină, aproape întotdeauna, dificultăţi când vor să călătorească în străinătate şi să obţină o viză. Sud-estul Asiei, însă, este una dintre destinaţiile care nu ridică probleme cetăţenilor români. Thailandezii, în special, conştienţi de potenţialul turistic al ţării lor (o importantă sursă de capital extern) au deschis graniţele.

Cum obţii viza

Ambasada Regală a Thailandei din Bucureşti este primul (şi cel mai bun) loc de unde poţi obţine viza turistică. Pentru a solicita viza trebuie să fii pregătit cu:
– paşaport, valabil încă cel puţin şase luni de la data la care soliciţi viza
– bilet dus-întors

– fotografie
– 15 dolari

Modalităţi de cazare în Bangkok

The oriental 5***** – de la 121 Euro /pers/noapte

Siam City Hotel 4***** – de la 40 Euro/pers/noapte

The Tawana Bangkok 4**** – de la 16 Euro/pers/noapte

Narai Hotel 4*** – de la 21 Euro/pers/noapte cu mic dejun inclus

Cazări în Chiang Mai

Mandarin oriental Dhara Chevi Chiang Mai 6****** – de la 125 Euro/pers/noapte

Manthai Village 4**** – de la 28 Euro/pers/noapte

Pattaya

Pattaya Marriott Resort & Spa 5***** – de la 120  Euro/pers/noapte

Green Park Resort 3*** – de la 14 Euro/pers/noapte

Related Posts with Thumbnails
July 7th, 2009

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*