Road Trip: Cariera de cupru Roșia Poieni

„Look deep into nature, and then you will understand everything better.” Albert Einstein

Am început cu un citat care m-a inspirat de multe ori. M-a inspirat să privesc natura cu alți ochi, să descopăr ceea ce nu știam, să învăț și să transmit mai departe. Din când în când trebuie să luăm o pauză și să ne uităm mai atent la tot ceea ce ne înconjoară.

Cred că îmi doream de ceva timp să evadez din oraș, să plec undeva unde să fie liniște, aer curat, să văd ceva nou ce nu am mai văzut până acum. Am rămas plăcut surprinsă să primesc invitația de a participa la Ziua Minerului în localitatea Abrud, un eveniment important și cu o mare însemnătate pentru cei de aici, oamenii care și-au dedicat viața mineritului. Nu am știut în totalitate ce se va întâmpla la acest eveniment, dar am știut că va fi interesant și poate, singura ocazie să văd o carieră.

E atât de bine să fugi de căldura din oraș. Aerul este curat…atât de curat încât simți mirosul ierbii cosite, a căpițelor de fân, a florilor de câmp. Drumul spre Abrud șerpuiește prin munți și primul lucru pe care îl simți atunci când faci o pauză de cinci minute este răcoarea și adierea vântului. Am stat preț de câteva minute bune, am tras adânc aer în piept și mi-am făcut plinul pentru atunci când mă întorc în oraș.

Am vizitat cariera, concasorul uriaș și partea de producție, dar am avut desigur timp și să ne fotografiem cu utilajele. Da! Cu utilajele 🙂 De când îmi doream să am o poză lângă autobasculantele uriașe. Mi s-a părut extrem de haios și va rămâne o amintire plăcută.

Experiența de a vizita o carieră este extrem de interesantă și merită, mai ales dacă nu ai avut ocazia să vezi așa ceva până în prezent. Noi am vizitat cariera de cupru de la Roșia Poieni și am primit detalii legate de exploatare chiar din partea directorului tehnic a companiei Cupru Min SA Abrud, domnul Gheorghe Chindriș. Ziua de duminică a fost una specială pentru că a avut loc aniversarea a 40 de ani de activitate a companiei Cupru Min SA Abrud, singura companie din țară care produce concentrat de cupru.

Vizita a fost desigur și una oficială, pentru că la acestă sărbătoare au participat și Ministrul Economiei, Mihai Viorel Fifor, însoțit de Stana Simona Țeighiu-Jurj, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Radu Nicolae Chiurtu, Secretar general în cadrul Ministerului Economiei și Alexandru Pugna, Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

***

Facts

Minerii din Abrud se pot mândri cu o cantitate record de concentrat extras în 2016: 39.000 de tone de concentrat de cupru (cu o puritate de 20%), din care s-au obținut 7.900 de tone de cupru. Concentratul extras de Cupru Min SA Abrud este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care pe lângă cupru conține și alte metale, dintre care în prezent se mai valorifică aurul și argintul. Cupru Min este o afacere avantajoasă pentru statul român încă din 2006, de când compania înregistrează anual profit. Profitul este asigurat de transparența vânzărilor: Cupru Min SA Abrud vinde concentratul de cupru prin licitație publică internațională, în urma căreia este selectat un trader. Conform ultimei licitații internaționale, în această perioadă este în derulare încheierea unui contract pe o perioadă de 2 ani. Anul acesta, la finalul lunii august, se estimează că se va finaliza noua procedură de licitație internațională, prin care Cupru Min își va asigura vânzările viitoare.

Related Posts with Thumbnails
August 2nd, 2017

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*