Veneţia – un oraş pentru cei romantici

Veneţia este captalia regiunii Veneto din nordul Italiei, având o populaţie de 271.251 de locuitori. În istorie i s-au atribuit mai multe denumiri care i-au sublinita caracterul dominant precum: ”Serenissima”, ”Regina Adriaticii”, ”Oraşul Apelor”, ”Oraşul podurilor şi al luminilor”. De accea, Veneţia este considerat de mulţi unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii. Oraşul se întinde pe 118 mici insule în laguna veneţiană. În centrul istoric al oraşului locuiesc aproximativ 61.000 de oameni, restul locuind pe continent în zonele Mestre şi Marghera.Republica Veneţiană a fost o putere majoră în Evul Mediu şi în timpul Renaşterii, un loc unde s-au purtat multe lupte dar şi un punct de întâlnire pentru comercianţi. Aici se achiziţiona mătase de import şi cereale precum şi aur. Începând cu secolul 13, Veneţia a devenit un centru important în care arta era tratată la rang înalt.

Ce vizităm în Veneţia?

Sunt sigură că toată lumea ştie de Piaţa San Marco care este punctul de atracţie suprem al oricărui turist. Dacă aveţi chef să va plimbaţi şi vreţi să va relaxaţi la o cafea pe străduţele înguste, vă sugerăm să parcurgeţi drumul pe jos. Va fi o experienţă de neuitat mai ales că veţi fi tentaţi să intraţi în toate magazinele de suveniruri. Pe jos veţi parcurge acest traseu în aproximativ 40 de minute, dar dacă nu doriţi să va obosiţi puteţi lua vaporaşul. Acesta are staţia în Piazzale Roma, piaţa unde se opresc toate autocarele şi autobuzele. Preţul unui drum costa 6 Euro.

Piaţa San Marco este singura piaţă adevărată din Veneţia şi a fost denumită de către Musset ”sala de desen a lumii”. A fost scena multor activităţi politice şi religioase dar şi centrul veţii sociale pentru aproape un mileniu.

Rămăşiţele Sf. Marco au fost îngropate într-o capelă din Palatul Dogilor, dar mai târziu a fost construită o biserică destinată locului său de odihnă.

Basilica San Marco, aşa cum o vedem în ziua de azi a fost distrusă parţial în repetate rânduri datorită inundaţiilor şi incendiilor şi a suferit mari modificări pentru a o adapta evoluţiei societăţii şi pentru a simboliza puterea Veneţiei. De aceea basilica prezintă şi în ziua de azi un amalgam de stiluri.

Basilica este cunoscută şi pentru ”Pala d`Oro, unul dintre cele mai cunoscute şi mai valoroase altare din întreaga lume. Este acoperit cu peste 3000 de pietre preţioase iar icoanele sunt suflate în aur. Merită sămo vizitaţi mai ales pentru a admira tablourile efectuate de pictori celebri precum Tizian.

Palatul Dogilor

Forma sa actuală se datorează schimbărilor făcute în sec. 14 şi 16. A fost rezidenţa dogilor şi totodată sediul mai multor instituţii politice şi sociale.

Merită să-l vizitaţi, iar dacă sunt mulţi turişti  puteţi servi între timp o cafea la ”Cafe de Paris” celebra cafenea din Piaţa San Marco. Avantajul pe care-l constituie piaţa San Marco este că toate magazinele de suveniruri precum şi multe de artizanat se află aici. Preţurile variază de la un magazin la altul.

Podul Suspinelor

Denumirea sa provine din istorie din secolul 17. Prizonierii care erau duşi pe cealaltă parte a lagunei traversau partea frumoasă a Venetiei pentru ultima dată suspinând la frumuseţilr pe care nu le vor mai vedea.

Ce trebuie sa ştiţi

Deplasarea prin Veneţia se face fie pe jos, care deşi este o afacere profitabilă poate fi obositor, fie cu vaporetto, fie cu gondola. O plimbare cu gondola este foarte frumoasă şi romantică iar preţul ei se situează la 200 de Euro.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de aşa-zişii ghizi, pe care-i găseşti la tot pasul şi care încearcă să te înşele. Oricine se poate descurca prin Veneţia cu ajutorul unei hărţi şi nu te poţi pierde, pentru că, în final, toate străzile te duc tot la Piazzale Roma.

Septembrie şi începutul lui octombrie este cea mai bună perioadă de vizitat Veneţia. Noiembrie şi Decembrie sunt perioada de inindaţii şi nu sugerăm să mergeţi în vacanţă acolo, mai ales că este şi foarte frig.

Shopping în Veneţia

Poţi achiziţiona multe suveniruri tradiţionale din orice magazin. Cerceii din sticlă de Murano au preţuri cuprinse între 5 şi 10 Euro. Poţi găsi mai multe modele în bazarul Rialto unde vei găsi de altfel tot ceea ce îţi doreşti. De la mâncare la suveniruri foarte ieftine. Brăţările din sticlă de Murano sunt  cadoul perfect pentru o prietenă, dar poţi să achiziţionezi şi obiecte hazlii precum şepci de clown.

Dacă preferi hainele de firmă nu vă faceţi probleme. Bottega Veneta, Hermes, YSL precum şi bijuterii de lux sunt pretutindeni. Depinde de bugetul pe care l-aţi alocat pentru excursie.

În ceea ce priveşte obiectele de artă, vă sugerăm să vizitaţi studioul Bac Art. Veţi găsi tot ceea ce vă doriţi în materie de artă, tablouri mai puţin cunoscute executate de pictori celebri la preţuri accesibile.

Viaţa de noapte este reprezentată în centrul istoric al Veneţiei prin localuri, pub-uri teatre şi cinematografe mai mici. Cluburile mari sunt situate în zona Mestre, dar poţi să petreci seri distractive şi aici. Mai toate localurile care sunt deschise şi noaptea oferă şi servicii de bucătărie, deci poţi să ai parte de o masă bună chiar şi la 12 noaptea.

Bucătăria veneţiană este cea tipic italienească. Îţi oferă toate variantele de paste şi de pizza şi dacă tot te aflii în Italia profită de paste făcute la ele acasă. Nu vei regăsi aceleaşi gusturi nicăieri. Pe lângă localurile tradiţionale ce pasionaţi se pot delecta şi cu fast-food.

Unde ne cazăm?

Hotel San Clemente 5 stele

Clădirea care alcătuieşte hotelul a găzduit în trecut o mănăstrie şi este situat într-o adevărată oază de relaxare pe insula San Clemente vis-a-vis de piaţa San Marco. Se ajunge cu ajutorul unui vapor care practică cursele la interval regulat de 20 de minute până la ora 1 noaptea.

Hotelul este dotat cu piscină în aer liber dar şi în interior, două terenuri de tenis, un centru spa ultra dotat şi un teren de golf.

Cazare pentru 3 nopţi cu mic dejun inclus 1131 Euro pentru o cameră.

Hotel Bucintoro 4 stele

Hotelul este situat lângă piaţa San Marco iar numele lui vine de la denumirea bărcilor ceremoniale ale dogilor şi este exemplul de modernism îmbinat cu tradiţiile veneţiene.
Cazare pentru 3 nopţi cu mic dejun inclus 443 Euro pentru o cameră.

Related Posts with Thumbnails
July 7th, 2009

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*